Sărbătorile de iarnă ale lunii ianuarie



În ianuarie se deschid cerurile. Conform tradiției, luna ianuarie se numește Gerar și este marcată de începutul unui an nou, respectiv de o nouă etapă în viață.
Sărbătorile importante ale acestei luni sunt: 1 ianuarie: Sf. Vasile cel Mare, supranumit și Ocrotitorul săracilor; 5 ianuarie: Ajunul Bobotezei; 6 ianuarie: Boboteaza (Iordanul, Botezul Domnului); 7 ianuarie: Sf. Ioan Botezătorul (Sântion); 16 ianuarie: Sâmpetrul Lupilor; 24 ianuarie: Ziua Spânzului; 29-31 ianuarie: Filipii de iarnă.
Mai este un obicei care se practică în noaptea Anului Nou (Sf. Vasile). În ajunul Anului Nou, fetele nemăritate merg la o femeie mai în vârstă, pentru a fi „vergelate”, adică pentru a li se „povesti” viitorul. În casa unde se adună, se acoperă ferestrele, pentru ca ritualul lor să nu poate fi văzut de nimeni. Și, împreună cu femeia bătrână, care are „darul ursitului”, încep „Vergelatul”, unde participă mai mulți tineri și tinere. Se așează în mijlocul camerei o masă pe care se pun diferite obiecte, acoperite, fiecare, de un „blid” (7 farfurii). Tinerii intră pe rând în cameră și ridică un blid, văd ce obiect este ascuns sub el și așează blidul la loc, pentru următorul concurent. Semnificația obiectelor găsite sub blid este următoarea: pâinea – băiat sau fată harnică; oglinda – frumusețea viitorului soț sau a viitoarei soții; pieptenul – persoană colțată (cu dinții mari); paharul – persoană băutoare; banii – persoană bogată; cărbunele – țigan sau om negricios; farfuria goală – nu se mărită în anul care urmează. Imediat după Sânvăsâi încep comentariile și glumele pe seama unora dintre tineri, privind obiectele găsite sub blid.
Ștefan ISAC