Rangerii Juniori au luat vacanţă



Asociația Altitudine – Filiala Banat a desfășurat în perioada aprilie-septembrie proiectul Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu. Ediția din acest an s-a adresat elevilor din Timișoara și de la școlile partenere din vecinătatea Munților Țarcu – Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Zăvoi şi Școala Gimnazială „Gheorghe Frățilă” din Glimboca.
Prin acest proiect, organizatorii şi-au propus o abordare inovatoare a educației pentru mediu, apropierea copiilor de natură prin activități care îmbină drumețiile cu lecții de programare și activități de cercetare folosind tehnologii moderne. Prin activitățile la care au participat, elevii au fost ajutați să conştientizeze importanța naturii în viața oamenilor din comunitățile învecinate Munţilor Ţarcu și din marile orașe.
În acest proiect au fost organizate lecții despre biodiversitatea din Situl Natura 2000 Munții Țarcu, lecții teoretice și experimente despre apă și aer, măsurători pe teren pentru evaluarea comparativă a calității mediului în Timișoara și în aria naturală protejată. Pentru aceasta, participanţii au beneficiat de ajutorul specialiștilor de la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, precum şi al Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin. Cu ajutorul specialiștilor a fost proiectată o stație de măsurare și înregistrare a unor parametri de calitate a aerului.
În cadrul proiectului au fost organizate excursii în Situl Natura 2000 Munții Țarcu la Vârful Cozia, Vârful Țarcu (2.190 m) și Lacul Netiş, la care au participat peste 150 de iubitori de drumeție, familii cu copii din Timișoara și elevi de la școlile din vecinătatea Munților Țarcu.
Cu ajutorul Primăriei Zăvoi și al pensiunilor din Poiana Mărului au fost recondiționate cele şase panouri ale traseului tematic „La Mesteceni” și a fost organizată o acțiune de igienizare la care au participat elevi și profesori de la școlile din Zăvoi, Măru, Glimboca, Teregova și Armeniș. Tot în cadrul acestei ediții a proiectului a fost amplasat un panou nou şi au fost recondiționate patru panouri ale traseului tematic „Poveștile Pădurii” spre Cabana Meteorologică Cuntu. Aceste activități au fost realizate cu sprijinul Salvamont Caraș-Severin și al Clubului de Turism Concordia Lugoj.
La Vila Dor, în Poiana Mărului, a fost organizată Tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, la care au participat 20 de elevi din Măru, Armeniș, Teregova și Timișoara. Copiii au învățat despre biodiversitatea ariei naturale protejate, orientare pe teren, tehnici de supraviețuire în sălbăticie și prim-ajutor, ateliere de creativitate, tiroliană și tir cu arcul, ne-a informat Alin Ciulă, din cadrul Asociaţiei Altitudine.
Ediția 2023 a proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu a fost finanțată de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Partenerii care au contribuit la implementarea activităților din acest an sunt Asociația Părinți în Dialog și Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din Timișoara, Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Salvamont Caraș-Severin, Primăria comunei Zăvoi, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Zăvoi şi Școala Gimnazială „Gheorghe Frățilă” din Glimboca.
În cele nouă ediții ale proiectului, peste 2.350 de elevi au participat la excursii, ateliere, prezentări, concursuri despre Situl Natura 2000 Munții Țarcu în școli și în natură. De asemenea, 250 de elevi au participat la tabere Ranger Junior în Munții Țarcu, opt dintre ei reprezentând chiar Situl Natura 2000 Munții Țarcu la Taberele Internaționale ale Rangerilor Juniori organizate de către Federația Europarc în diferite parcuri naționale din Europa.
Mădălina DOMAN