Premieră naţională în Caraş-Severin: Bibliotecă a sustenabilității, la Armeniș30 de tineri din Armeniș și Teregova participă în această toamnă la realizarea unei biblioteci a sustenabilității, cu ocazia proiectului B-Wilder, proiect de tineret cofinanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin. Aceasta este prima bibliotecă dintr-o zonă rurală dedicată sustenabilității, creată de întreprinderea socială WeWilder, fondată de Asociația WWF România.
Participanții la proiect s-au înscris voluntar în urma campaniei de informare, au descoperit inovațiile arhitecturale de la Campusul WeWilder și au înțeles ce înseamnă o clădire prietenoasă cu natura. Apoi s-au familiarizat cu cărțile de mediu și au mers într-o excursie în care au învățat despre importanța lemnului în viața oamenilor. Atelierul de lucru a fost facilitat de Anastasia Staicu, directorul primei edituri verzi din România – Editura Seneca, și de Alexandra Teleuca – manager al Centrului de educație ecologică – Seneca Ecologos, alături de Oana Mondoc și Alina Floroi.
Tinerii au intrat în contact cu ceea ce înseamnă dulgheria și tâmplăria la atelierul unui meșter local. Prin aceste activități, ei au participat la co-crearea bibliotecii, care va fi decorată cu desene realizate tot de ei, se arată într-un comunicat al WeWilder.
Biblioteca este un loc de întâlnire oferit tinerilor pentru a-i ajuta să descopere potențialului local, prin teme precum hrană sustenabilă, locuire în natură și sănătate din natură.
„Din anul 2014, de când a început programul de resălbaticire a zimbrilor derulat de WWF România și Rewilding Europe, la Armeniș au venit peste 100 de specialiști interesați de acțiuni inovatoare de conservare a mediului. A venit momentul ca tinerii locului să se specializeze și ei, să se documenteze pentru a putea proteja mai departe patrimoniul natural. Realizarea unei biblioteci este un mijloc prin care acest lucru poate fi înfăptuit”, a spus Oana Mondoc, manager de proiect și responsabil cu inovația și dezvoltarea comunitară la WWF.
Biblioteca de la WeWilder ușurează accesul la lecturi de calitate prin cele 400 de titluri în limbile română și engleză care vor sta pe rafturile sale. De asemenea, prin organizarea de întâlniri și facilitarea posibilității de a petrece timpul în mijlocul naturii, generează în sprijinul tinerilor ocazii de colaborare și învățare.
Pe termen lung, WeWilder vizează ca membrii Clubului de lectură B-Wilder să se conecteze la valorile dezvoltării durabile și să fie stimulați să rămână în zona Armenișului pentru a lucra în cadrul economiei verzi.
Valoarea finanțării din partea DJTS Caraș-Severin este de 27.870 lei. Partenerii proiectului sunt Asociația SNK, Școala Gimnazială din Armeniș și Liceul Tehnologic din Teregova contribuie cu o co-finanțare de 13.000 lei.
Biblioteca este amplasată în Campusul WeWilder, acum în construcție, ce va avea un spațiu comun pentru ateliere, o bibliotecă și bucătărie comunitară, precum și trei căbănuțe pentru oaspeți. WeWilder este un hub rural de colaborare în spiritul protejării naturii și al dezvoltării comunității locale din Armeniș și împrejurimi în spiritul economiei verzi. (B. Meteş)