Poliţia rurală, la loc comanda!


Începând cu data de 1 septembrie, s-a pus în aplicare noua concepţie privind eficientizarea structurilor de poliţie din mediul rural, la nivel naţional, şi implicit la nivelul judeţelor. Astfel, în Caraş-Severin vor fi menţinute cele 10 secţii de Poliţie rurală înfiinţate în cursul anului 2011, la care îşi vor desfăşura activitatea mai puţini lucrători, urmând ca cea mai mare parte din efectivele acestor secţii să fie direcţionate către Posturile de Poliţie comunală, care sunt în număr de 69. Se va reînfiinţa funcţia de şef de Post, iar toţi lucrătorii din mediul rural au calitatea de organ judiciar şi poliţist rutier. Aceste măsuri au fost luate la nivel naţional în urma analizelor efectuate după şapte luni de la operaţionalizarea celor 388 de secţii de Poliţie rurală, respectiv 1 octombrie 2011. Astfel, s-a observat o creştere a infracţionalităţii din mediul rural cu 6,3 la sută. De asemenea, au fost înregistrate creşteri la furturile din locuinţe – cu 23,6 procente, tâlhării – cu 16,7 la sută, dar şi la furturile din autoturisme – cu 15,5 la sută.

În urma punerii în aplicare a acestei concepţii, la nivelul judeţului există un număr de 24 de funcţii pentru ofiţeri şi 242 pentru agenţi de poliţie ce îşi vor desfăşura activitatea în mediul rural. Pe lângă şeful de Post, vor exista câte unul, doi sau trei lucrători, în funcţie de situaţia operativă, populaţie, sectoarele de drumuri naţionale, judeţene etc. aflate în aria de competenţă, precum şi de suprafaţa localităţii.

Efectivele din mediul rural vor fi mărite progresiv, odată cu încadrarea promoţiilor viitoare de agenţi şi ofiţeri de poliţie.

Tiana MESNER