O mai bună protecţie pentru copiii din România


De la adoptarea Legii 272, în anul 2004, România a făcut progrese remarcabile privind protecţia drepturilor copiilor. Având în vedere faptul că de la data apariţiei legii şi până în prezent au intervenit o serie de situaţii speciale în care au fost implicaţi copii şi părinţi, legea avea nevoie de revizuire şi completare, tocmai pentru a răspunde mai bine atât nevoilor copiilor, cât şi ale celor care intră în contact cu aceştia şi ale adulţilor care au responsabilităţi faţă de copii.

Implicarea directă a societăţii civile în elaborarea recentelor modificări ale Legii 272/2004 a constituit pentru Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice un exemplu de colaborare care poate fi continuat şi în viitor.

În perioada 2010-2012, Salvaţi Copiii România a propus Ministerului Muncii spre analiză o serie de documente cu recomandări legislative de îmbunătăţire a Legii Nr. 272 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, astfel încât să răspundă mai bine nevoilor actuale ale copiilor din România.

Principalele domenii în care Salvaţi Copiii a considerat că este nevoie de îmbunătăţiri legislative au fost dreptul la identitate, protecţia copiilor lipsiţi de îngrijirea părinţilor pe perioada în care aceştia se află la muncă în străinătate şi măsurile de protecţie specială cu referire la drepturile şi îndatoririle părinţilor.

Chiar dacă Legea copilului era o lege aliniată legislaţiei internaţionale, nu era una perfectă, ci perfectibilă. Cu sprijinul instituţiilor guvernamentale şi al sectorului neguvernamental, am modificat-o. Dar o lege bună nu este întotdeauna suficientă. De aceea nu trebuie să uităm că pentru a asigura un viitor copiilor noştri avem datoria de a asigura şi garanta aplicarea şi respectarea prevederilor legislative de către toţi cei responsabili de creşterea şi îngrijirea copiilor, fie că vorbim despre părinţi, comunitate locală sau instituţii ale Statului”, a declarat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

„Modificările aduse Legii 272/2004 sunt esenţiale şi vitale. Din experienţa noastră acumulată, ne-am lovit adesea în teren de probleme pe care nu le puteam rezolva fără o bază legală sănătoasă. Colaborarea noastră cu MMFPSPV a fost deosebit de fructuoasă şi ne bucurăm că am contribuit la modificarea acestei legi, care este una fundamentală pentru domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului în România” a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Factorii de risc pentru copii reprezintă în continuare teme de actualitate pentru sistemul de protecţie a drepturilor copilului:

  • 1.474 de copii au fost abandonaţi de familii în maternităţi sau secţii de pediatrie în anul 2012 (DPC – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice);

  • 79.901 copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate (decembrie 2012 – DPC), estimările indicând o cifră mai mare de 350.000 de copii.

  • În primele şase luni din 2013, autorităţile au fost sesizate pentru 3.050 de cazuri de abuz şi exploatare asupra copilului. Aproape 40% dintre aceste cazuri reprezintă situaţii de abuz asupra unor copii mai mici de 7 ani.

  • Din cele 9.910 petiţii primite de Avocatul Poporului în 2012, numai 55 s-au referit la respectarea „Dreptului copilului”.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 23 de ani de activitate, peste 750.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Mădălina DOMAN