Muntele Mic, observator astronomic în aer liber


În perioada 11-19 august, la Cabana Cerbul de pMuntele Mic s-a desfăşurat prima Tabără Naţională de Astronomie Culturală, la care au luat parte 32 de persoane, printre care s-au numărat 27 de tineri şi copii din întreaga ţară, pasionaţi de acest fascinant domeniu.

Locaţia a fost aleasă datorită faptului că Muntele Mic este situate departe de așezările urbane, având o altitudine de 1.800 m, ceea ce îl face să fie una dintre cele mai propice zone pentru observarea cerului. Pe o scară de la 1 la 22 (cu 22 reprezentând un cer negru, lipsit de poluarea orașelor), Muntele Mic atinge o valoare de 21,93, în România rar regăsind valori mai mari în locuri ușor accesibile.

Tabăra a fost organizată de Societatea Română pentru Astronomie Culturală, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Printre obiectivele urmărite s-au numărat educaţia astronomică, elemente de orientare şi navigare pe bază de astre, poluarea luminoasă, situri istorice şi simbolistică cu accente astronomice. Timp de o săptămână, au avut loc conferinţe şi mese rotunde susţinute de cinci lectori, la care au participat şi reprezentanţi ai Direcţiilor pentru cultură şi muzeelor din Banat, precum şi astrografi. De asemenea, prin această tabără s-a dorit o sensibilizare a autorităţilor naţionale şi locale, respectiv administraţie, muzee sau şcoli, cu privire la importanța promovării patrimoniului cultural material (situri istorice) și imaterial (legende, mituri, simboluri), cu influență astronomică, pentru conservarea și cultivarea responsabilității pentru acesta.

Participanţii au învățat bolta cerească și cum să se orienteze cu ajutorul ei, au descoperit cum pot contribui la progresul științific realizând observații astronomice simple cu ochiul liber sau prin telescop și care, mai apoi, pot fi trimise organizațiilor internaționale de profil. Ei au mai experimentat informaţiile asimilate construind machete la scară, precizia unor alinieri astronomice ale unor construcții vechi de mii de ani din România.

De asemenea, participanții au beneficiat de o excursie tematică la Sarmizegetusa Regia, pentru a descifra tainele astronomiei dacice, precum şi la Pietrele lui Scorilo, unde legenda spune că regele dac Scorilo ar fi ascuns o comoară, și la locul denumit La Blide, un posibil altar păgân dedicat zeilor.

Conform declaraţiilor organizatorilor, tabăra va avea un caracter anual, datorită locaţiei, Muntele Mic fiind una dintre cele mai bune pentru observarea cerului din această zonă a ţării.

Mădălina DOMAN