Minutul de istorie: Piaţa „Sfântul Gheorghe”


Piaţa „Sfântul Gheorghe” din Caransebeş, situată pe Strada Muntele Mic, la intersecția cu Strada Episcop Nicolae Popeea, este dominată de impunătoarea clădire a Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Lăcașul de cult reprezintă un monument istoric și de artă, unul dintre reperele cele mai importante ale localității, aici fiind instalaţi toţi ierarhii Eparhiei din Banatul Montan.

Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” are un trecut bogat, cu realizări şi evenimente importante pentru urbea de pe Timiș și Sebeș, dar şi pentru trecutul întregului Banat, fiind înălţată sub episcopul Moise Stancovici, în anul 1725. Biserica a fost construită din zid de cărămidă, este monumentală prin dimensiuni şi impresionantă prin frumoasa desfăşurare a spaţiului interior. Dispune de trei clopote, are 31 de metri lungime, nouă metri lăţime, iar înălţimea turnului este de 35 de metri.

În anul 2007, odată cu amenajarea pieţei din faţa ei, lăcaşul de cult a fost pus în valoare peisagistică prin demolarea zidului împrejmuitor şi integrarea obiectivului în spaţiul citadin. Totodată, în perimetrul pieţei au fost amplasate busturile unor ierarhi ai locului, precum şi o fântână monumentală cu ornament reprezentând un cap de leu. (V. Tudor)