Mihail Rădulescu, din nou la şcoală


Cunoscutul om de litere şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Revoluţionarilor din Caransebeş, Mihail Rădulescu, a fost present, în ultima perioadă în mijlocul elevilor Grupului Şcolar Industrial de Construcţii Maşini, Liceului Teoretic ,,Traian Doda” şi Liceului Pedagogic ,,C.D. Loga”.

Cu acest prilej, fostul magistrat şi-a prezentat ultima apariţie editorială. Este vorba despre volumul-document intitulat „Bun-venit, Libertate – Caransebeş, decembrie 1989″, lucrare ce dezvoltă aspecte din timpul mişcărilor care au condus la căderea regimului comunist.

Între alte detalii importante despre Revoluţia din Decembrie 1989, cartea prezintă o serie de evenimente mai puţin cunoscute în care a fost implicat autorul, alături de ceilalţi membri ai Asociaţiei Revoluţionarilor din Caransebeş. Volumul este ilustrat cu fotografii elocvente din acele zile fierbinţi şi cuprinde unele documente inedite de la Parchetul Militar Timişoara şi fostele unităţi militare din urbea de pe Timiş şi Sebeş. De menţionat şi faptul că, în urma evenimentelor din Decembrie 1989, municipiul Caransebeş a fost declarat cel de-al treilea oraş liber de comunism din ţară, după municipiile Timişoara şi Lugoj. Aici, Revoluţia a făcut cinci martiri şi peste 20 de victime.

La întâlnirile cu elevii caransebeşeni a luat parte şi preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Zaharia Drăghiţă, cel care s-a aflat în fruntea coloanelor de manifestanţi acum 20 de ani.

În momentul de faţă, Mihail Rădulescu intenţionează să scrie şi cea de-a doua parte a volumului „Bun-venit, Libertate – Caransebeş, decembrie 1989″. Autorul s-a născut în data de 7 octombrie 1947, în localitatea cărăşeană Mehadica. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale la Caransebeş, şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1973. Vreme de 35 de ani a fost judecător la Caransebeş. În ceea ce priveşte activitatea publicistică, Mihail Rădulescu este poet, prozator şi epigramist, şi autorul a 21 de cărţi, inclusiv materiale de specialitate, adresate studenţilor de la Facultăţile de drept.

Între apariţiile editoriale se remarcă titlurile „Interviuri, portrete, amintiri”, ce prezintă personalităţi din diferite domenii precum istorie, filosofie sau scriitori de anvergură, volumul de schiţe şi povestiri „Am pierdut o rază de soare” sau „Cine ne reperează onoarea? – Perle din caietul grefierului”. Autorul a mai scris cărţile „Mehadica 1896 – în presa vremii”, un document cu privire la o revoltă populară izbucnită în perioada dominaţiei austro-ungare, „Gânduri de departe pentru un om de suflet”, ce reuneşte corespondenţa internă şi externă a fostului protosinghel Olivian Bindiu de la Mânăstirea „Izvorul lui Miron” din localitatea Româneşti, precum şi volumele de poezie şi epigramă „Prizonierul toamnei”, respectiv „Râsu-Plânsu”.

De adăugat şi faptul că Mihail Rădulescu este Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş.

Liviu DINU