În miez de iarnă, În loc să ningă, pe drumul spre Muntele Mic plouă cu permise suspendate 1


La sfârşitul săptămânii trecute, sute de turişti au luat cu asalt pârtiile din staţiunea Muntele Mic, stratul de zăpadă măsurând aici aproape 30 de centimetri. După cum se ştie, drumul de acces de la Telescaun spre vârf, pe şosea, este închis în perioda 15 decembrie-15 martie, conform unei Ordonanţe de Urgenţă din urmă cu 10 ani. Pentru că şoseaua părea accesibilă, mai mulţi conducători auto s-au aventurat cu maşinile, însă un incident care a blocat, pentru scurt timp, calea de acces i-a făcut pe oamenii legii să suspende aproximativ 100 de permise de conducere. (S. Berger)

Sfârşitul săptămânii trecute i-a făcut pe amatorii de sporturi de iarnă să ia cu asalt atât Muntele Mic, cât şi Semenicul. După cum am aflat de la Gheorghe Elade, din cadrul Serviciului Salvamont Caraş-Severin, atât vremea, cât şi stratul de zăpadă au fost prielnice petrecerii unui week-end relaxant la cabanele din staţiune, iar câteva sute de amatori de sporturi de iarnă şi-au petrecut ziua pe pârtiile de pe Muntele Mic. Chiar dacă drumul de acces spre vârf, pe şosea, părea accesibil, şoferii ar fi trebuit să ştie, deoarece au fost avertizaţi, că de la telescaun până sus, pe munte, acesta este închis în perioada 15 decembrie-15 martie, existând pericolul ca maşinile să rămână înzăpezite.

Întâmplarea a făcut însă ca, recent, un carambol în care au fost implicate trei maşini să blocheze, pentru scurt timp, drumul pe sensul de coboarâre de pe Munte, pentru ca oamenii legii să treacă de urgenţă la sancţionarea şoferilor care au avut curajul să se aventureze pe acest drum, închis, oficial, pe timpul iernii. Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă Nr. 195/2002, republicată, aproximativ 100 de turişti care au încălcat legea au rămas fără permis de conducere pentru o perioadă de două luni.

Fără a comenta actul normativ cu pricina, pentru că, nu-i aşa?, unde-i lege nu-i tocmeală, ne permitem totuşi să facem o observaţie: la ce bun s-au cheltuit o căruţă de bani pentru reabiltarea acestui drum, dacă el este închis tocmai când le este turiştilor lumea mai dragă? Şi, mai mult, cei care se aventurează pe el, în ideea petrecerii câtorva zile în care să uite de stresul cotidian şi de efectele crizei, se văd nevoiţi să-şi plătească gestul ,,temerar” din propriul buzunar… Sunt, probabil, întrebări la care, ca la atâtea altele care ne frământă, nu vom primi niciodată răspuns…

Sonia BERGER