Mica Unire, la muzeul din CaransebeşCu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Mica Unire – 24 Ianuarie 1859, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin organizează joi, 23 ianuarie, de la ora 11, la sediul instituţiei de cultură din municipiu, manifestarea intitulată generic „Cuza Vodă și Mica Unire”. Acțiunea este coordonată de către Carmen Neumann, Florina Civig, Ana Șoșoi și Natalia Boncia, din cadrul muzeului caransebeşean.
Unirea Principatelor este unul dintre evenimentele de referință în istoria României și este legată de numele lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a fost posibilă după numirea lui Cuza ca domnitor al ambelor Principate, în Moldova el fiind ales la 5 ianuarie și în Țara Românească la 24 ianuarie 1859. La acțiune participă elevii claselor primare de la Colegiul Național „Traian Doda”, Corp B, printre aceştia numărându-se şi cei din clasa I A, înv. Corina Dodoiu. Cu această ocazie, școlarii vor învăța cum să confecționeze o cocardă, vor urmări filmul documentar „Moș Ion Roată și Unirea” și vor afla informații despre semnificația cântecului „Hora Unirii”.
„Ziua de 24 Ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Noi, ca instituție de cultură, ne dorim ca elevii să cunoască istoria țării noastre încă de la cele mai fragede vârste. De aceea am ales un film de prezentare pe înțelesul celor mici despre Moș Ion Roată, un țăran român susținător al Unirii, decorat cu Ordinul Național «Steaua României» pentru faptele sale. Nu trebuie să-i uităm pe cei care, prin sacrificiul lor, au ajutat la înfăptuirea Unirii”, a declarat managerul instituției de cultură, dr. Dacian Rancu.
Geanina LUCA