Maraton al tradiţiilor la Voislova


Ziua de 23 decembrie 2011 a dat posibilitatea locuitorilor satului Voislova să participe la un adevărat maraton al tradiţiilor, pe parcursul căruia s-au îmbinat în mod armonios o serie de evenimente, pornind de la o lansare de carte şi terminând cu aprinderea focurilor din Ajunul Crăciunului.

Startul manifestărilor a fost dat în jurul orei 13, când, în incinta Căminului Cultural, a fost lansat volulmul „Ilustraţii ale portului popular din Voislova de-a lungul vremii”, autor Petru Opruţ. Lucrarea, ce reprezintă un album retrospectiv, oferă tuturor cititorilor posibilitatea de a descoperi imagini inedite cu locuitorii satului Voislova, gătiţi în straie de epocă, ilustraţii surprinse la diverse evenimente sau ocazii, iar voislovenilor le dă prilejul să recunoască, printre persoanejele din fotografii, pe unii dintre antecesorii lor.

 Analizată din perspectiva anilor în care au fost realizate fotografiile, cartea „Ilustraţii ale portului popular din Voislova de-a lungul vremii” se înfăţişează ca o mărturie a felului în care au evoluat obiectele care alcătuiau îmbrăcămintea locuitorilor acestui sat din zona Banatului Montan, pornind de la veşmintele populare, lucrate manual, şi până la „straiele nemţeşti”, cumpărate de la prăvălie. De asemenea, ilustraţiile sunt grupate în funcţie de perioadele istorice, remarcându-se astfel trei etape mai importante, respectiv fotografii din perioada antebelică, din perioada interbelică şi din perioada postbelică.

Au rostit alocuţiuni vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, directorul Direcţiei Judeţene Caraş-Severin a Arhivelor Naţionale, Laurenţiu Ovidiu Roşu, prof. univ. dr. Dumitru Jompan, preotul Mihai Suru şi preotul Mihai Boran, vorbitorii subliniind meritul autorului de a aduna, într-un singur volum, un mare număr de fotografii ce ilustrează o fărâmă din viaţa şi activitatea celor care au sălăşluit pe aceste meleaguri.

La sfârşitul evenimentului, Petru Opruţ a acordat autografe tuturor celor care au vrut să aibă în bibliotecă un exemplar al lucrării „Ilustraţii ale portului popular din Voislova de-a lungul vremii”.

Începând cu ora 17, sala de spectacole a Căminului Cultural din Voislova a mai găzduit şi alte evenimente, respectiv o serbare de sfârşit de semestru a copiilor de la Grădiniţa cu Program Normal şi de la Şcoala cu Clasele I-IV din Voislova, un spectacol de colinde şi obiceiuri de Crăciun prezentat de elevii de ciclu gimnazial şi liceal ce locuiesc în Voislova, iar la final a fost organizată o expoziţie de produse culinare tradiţionale, unde au putut fi degustate preparate specifice Crăciunului.

Sub îndrumarea cadrelor didactice de la Grădiniţa cu Program Normal şi de la Şcoala cu Clasele I-IV din Voislova, Mioara Boran şi Manuela Stan, a fost pusă în scenă Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, copiii interpretând diverse personaje care au fost contemporane cu evenimentul respectiv. Au fost recitate poezii şi s-au interpretat cântece de Crăciun, cei mici fiind îndelung aplaudaţi de către spectatorii prezenţi la serbare.

 După copiii preşcolari şi de la ciclul primar, au urcat pe scenă elevii de ciclu gimnazial şi liceal care locuiesc în Voislova, dar care frecventează cursurile unor unităţi de învăţământ de la Oţelu Roşu, aceştia oferind celor prezenţi un recital de colinde, dar şi prezentarea unui obicei specific Sărbătorii de Crăciun – mersul cu Steaua.

 La sfârşitul spectacolului, viceprimarul comunei Zăvoi, Ion Scorobete, a luat în serios rolul de delegat al lui Moş Crăciun şi a oferit, tuturor copiilor, pungi cu cadouri din partea autorităţilor administraţiei publice locale.

După ce scena s-a eliberat de copiii, a venit rândul doamnelor din Voislova să îşi etaleze talentele culinare, expunând publicului platouri cu preparate specifice Sărbătorii Crăciunului: cârnaţi, sângerece, cartaboşi (măieceşi) tobă, jumări, mălai, piţărăi, brânză, caş, plăcintă cu mere, dar şi alte bunătăţi, care, după ce au fost admirate, au fost consumate cu multă poftă de către cei prezenţi.

Seara s-a încheiat cu aprinderea Focului de Piţărăi. În apropiere de Şcoala cu Clasele I-IV, pe un loc viran, în zona cunoscută sub denumirea de Suson, s-au adunat o mare parte dintre persoanele prezente la manifestările din incinta Căminului Cultural, dar şi alţi locuitori ai satului Voislova, pentru a asista la aprinderea focului din preziua Ajunului Crăciunului. Acest obicei, ale cărui origini se pierd în negura timpului, precede Piţărării, un alt obicei care începe a doua zi, puţin înainte de răsăritul soarelui, când cete de copii, dar şi oameni maturi, având la ei „bătăcuie” şi „boţi” din alun, merg pe la casele gospodarilor, de la care primesc „piţărări” (un fel de colăcei din aluat de pâine), mere şi nuci.

Simbolizând focul aprins de păstori în noapte, ca să se încălzească în aşteptarea naşterii pruncului Iisus, focul din noaptea de dinainte de Piţărări are rol purificator, aprinderea lui fiind considerată un mijloc prin care sunt alugate spiritele rele din comunitate. Odinioară, focul era aprins cu paie, peste care se aşezau vreascuri uscate şi coceni de porumb (tulei de cucuruz) şi trebuia să ardă toată noaptea, flăcăii satului având grijă să nu se stingă. În prezent, tinerii au înlocuit vreascurile şi cocenii cu alte materiale inflamabile, cauciucuri uzate şi lemne uscate, cu care au aprins şi întreţinut focul până târziu în noapte, „hurezând” strigături specifice piţărăilor:

„Hai, pui, pui,

Că găina nu-i,

O furat-o dumnealui,

Dumnealui şi dumneata

Aţi furat găina mea!”.