La spitalul din Caransebeş, medicii lucrează la privat în timpul programului



După respingerea, de către consilierii locali, în şedinţa extraordinară, a Organigramei Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, pentru a doua oară în decurs de numai două săptămâni, primarul Felix Borcean a mai adus în discuţie, în cadrul unei recente conferinţe de presă, câteva aspecte legate de această unitate medicală.
Edilul a spus că există un proiect de hotărâre din 2014 privind înfiinţarea ambulatoriului, şi nu a ridicat, la momentul respectiv, nimeni, nicio obiecţie în acest sens.
„Ştiu că va fi foarte greu, dar la începutul lunii octombrie vom avea primele cabinete de consultaţii în acest ambulatoriu. Vor fi patru la început. Vizitând zilele trecute spitalul din Caransebeş, am petrecut acolo câteva ore bune, am vizitat şi secţii, am vizitat şi actuala policlinică, şi am constatat, în mod direct, că sunt medici care, în timpul programului, lucrează, fără nicio reţinere, în ambulatoriul privat. Dacă ar fi existat ambulatoriu, acei bani ar fi intrat în contul spitalului. Şi nu sunt puţini bani, cum afirmă unii medici, sunt patru cazuri pe oră, am făcut câteva calcule şi încasările spitalului ar creşte, doar din înfiinţarea câtorva cabinete, cu doi, trei la sută. Foarte puţin, aparent, pe hârtie, dar foarte mult pentru spital. Nu e o problemă, nu-mi naşte mie nicio invidie faptul că unii medici câştigă mai mult la ambulatoriul acesta privat, dar se duc în timpul programului, când medicul ar trebui să stea pe secţie, să îngrijească pacienţii. La ora 10.30 dimineaţa, au fost cinci medici din şapte care lucrau în ambulatoriu. Pe unii i-am salutat, în cazul altora am întrebat doar pacienţii dacă medicul este înăuntru, nu i-am deranjat, n-am fost invaziv. Le transmit celor care fac lucrul acesta: măcar spuneţi-le pacienţilor când veniţi! Să nu-i lase să aştepte ore în şir acolo… Sunt oameni care vin de la ora 8, iar programul normal de ambulatoriu este de la 14 la 16, sau la 18. Oamenii vin dis-de-dimineaţă, iar asta înseamnă că îi cheamă cineva. E coridorul plin… E un lucru cunoscut de toată lumea, dar toată lumea se fereşte să-l spună, fiindcă e vorba despre un subiect foarte sensibil – sănătatea”, a mai spus Felix Borcean.
Ca urmare a difuzării, recent, de către Kanal D, a unui reportaj în care Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş era prezentat în culori sumbre, a doua zi primarul Felix Borcean a susţinut o conferinţă de presă.
Edilul a recunoscut că imaginile apărute la televiziune sunt reale, însă a acuzat tendenţiozitatea cu care au fost prezentate, el venind cu o serie de precizări în care explică faptul că lucrurile nu stau chiar aşa la Caransebeş. Felix Borcean a vorbit despre centrala termică, despre datoriile de 10 milioane de lei ale spitalului, despre faptul că în farmacia unităţii medicale există medicamente şi despre investiţiile care s-au făcut aici în mandatul său.
De asemenea, edilul a mai spus că principala cauză a scandalului iscat în jurul spitalului este legată de faptul că dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, nu este de acord, de fapt, cu internalizarea ambulatoriului privat care funcţionează în spital. Vom reveni.
Sonia BERGER