La Inspectoratul Teritorial de Muncă se munceşte!În cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural, Iancu Panduru, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin, a prezentat o informare privind metodele specifice de inspecție utilizate în activitatea de control din domeniul relațiilor de muncă și rezultatele obținute în anul 2021.
Astfel, în ceea ce priveşte identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, au fost efectuate un număr de 1.530 controale, 44 de angajatori fiind depistaţi că folosesc acest tip de muncă, au fost depistate un număr de 75 de persoane, din care 19 femei și doi tineri sub 18 ani, şi au fost aplicate un număr de 44 sancţiuni contravenţionale, din care 44 de amenzi în valoare totală de 1.380.000 de lei. De asemenea, au fost sancționaţi contravențional un număr de 25 de angajați care prestau activitate fără a avea întocmit contractul individual de muncă.
Referitor la controalele efectuate în baza Legii 156/2000, republicată, privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, în informare se arată că au fost efectuate un număr de 39 de controale la agenţi de ocupare a forţei de muncă în străinătate sau la alte entități. Au fost dispuse un număr de 13 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi au fost sancționați un număr de opt agenți de plasare a forței de muncă în străinătate, fiind aplicate 16 sancțiuni contravenționale, din care şapte amenzi în valoare de 130.000 de lei și au fost date nouă avertismente. La sfârșitul anului 2021, la nivelul ITM Caraș-Severin s-au înregistrat ca agenți de plasare a forței de muncă un număr de 18 societăți comerciale.
În cadrul controalelor efectuate în baza Legii Nr. 52/2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, au fost verificați un număr de 20 de beneficiari care utilizează zilieri, pentru neconformitățile constatate fiind dispuse un număr de şapte măsuri şi aplicate un număr de două sancțiuni contravenționale, din care o amendă în cuantum de 6.000 lei și un avertisment scris.
În ceea ce priveşte Campania naţională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a persoanelor juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate, desfăşurată în perioada 8-24 martie 2021, au fost controlați toți cei 17 agenți înregistrați la ITM Caraș-Severin. De asemenea, au mai fost efectuate controale la 11 entități care au fost înregistrate la ITM Caraș-Severin ca agenți de plasare, în total fiind efectuate un număr de 28 de controale. Au fost aplicate în total 12 sancțiuni contravenționale, din care patru amenzi în valoare de 26.000 de lei și opt avertismente scrise.
În cadrul Campaniei naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile construcțiilor, au fost efectuate 44 de controale, au fost constatate 55 de deficienţe pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri şi au fost aplicate şase sancțiuni contravenționale, din care patru amenzi în valoare de 82.500 de lei și două avertismente scrise, unui număr de patru angajatori.
Geanina LUCA