La Caransebeş, fragii s-au dat cu 150 de lei kilogramul!De când se ştie, joia la Caransebeş e mare zi de piaţă. Cu toate acestea, la doar două mese se găsesc de cumpărat fragi la caserolă sau la pahar, la 5 sau 10 lei, preţ care, la prima vedere, poate părea rezonabil, dar, având în vedere cantitatea, lucrurile se schimbă.
Întrebată de ce un kilogram ajunge să coste 150 de lei, atât cât ni s-a spus că ar fi preţul dacă am dori să cumpărăm o asemenea cantitate, producătoarea din Borlova care comercializa fragi în Piaţa Gugulanilor ne-a explicat că unul dintre motive este acela că sezonul acestora e scurt, nu ţine decât două sau trei săptămâni. Pe de altă parte, dacă s-ar vinde la un preţ mai mic, producătorul ar ieşi în pierdere, dându-ne exemplul ei, de pe lotul de grădină pe care cresc fragii ea recoltând maximum patru kilograme pe an.
Dacă fructele sunt strânse de pe câmp – a mai spus interlocutoarea noastră –, dat fiind faptul că fragii sunt tot mai rari, într-o zi, trei persoane abia dacă ar reuşi să adune un kilogram, iar 150 de lei nu sunt deloc bani mulţi pentru o zi de muncă, mai ales dacă-i împarţi la trei.
Aşa că, în momentul de faţă, frăguţele mici, roşii şi parfumate, sunt, probabil, cel mai scump fruct de pe piaţa românească.
Bianca METEŞ