La Caransebeş, autobuzul gratis pentru aproape toată lumea!


            În şedinţa ordinară din data de 30 martie, consilierii locali caransebeşeni au aprobat hotărârea privind atribuirea contractului de delegare a gestiunii pentru serviciul de transport public local de persoane, prin curse regulate, pe raza municipiului. Autobuzele circulă pe străzile oraşului începând de luni, 4 aprilie, cu titlu experimental, urmând ca din 1 mai cele şase trasee să fie definitivate, ca urmare a observaţiilor şi sugestiilor venite din partea cetăţenilor.

„Ne dorim un management participativ la nivelul organizării transportului în comun în municipiul Caransebeş, timp de o lună, perioadă în care toate sugestiile cetăţenilor vor fi centralizate şi se va ţine cont de ele, fiind cuprinse într-un plan de măsuri care va fi implementat, începând cu data de 1 mai. Până atunci vor beneficia de condiţiile de gratuitate prevăzute în Hotărârea de Consiliu local toate categoriile de cetăţeni care îndeplinesc cerinţele stipulate în regulament”, a spus primarul Marcel Vela.

Tot în luna aprilie, cetăţenii vor putea intra în posesia legitimaţiilor de călătorie gratuite de la Transal Urbis, în acest fel putând fi măsurată exact frecvenţa şi nivelul de folosire a mijloacelor de transport în comun.

„Sperăm ca acest serviciu să rezolve nevoile şi solicitările cetăţenilor în toate zonele municipiului, deoarece avem linii organizate către toate cartierele, şi, mai mult decât atât, avem trasee care merg până în zonele industriale, pentru a veni şi în întâmpinarea cetăţenilor care lucrează în fabricile din Caransebeş, societăţi care, evident, se află pe lista de susţinere de la bugetul local, angajaţii acestora putând beneficia de facilităţile prevăzute în Hotărârea de Consiliu local”, a mai spus Marcel Vela.

Cele şase trasee pe care se va circula experimental în luna aprilie, prezentate de Mihai Minea, director tehnic în cadrul SC Transal Urbis SRL şi coordonatorul serviciului de transport în comun, sunt următoarele: Traseul 1, Linia 1, Pod Sebeş – Zona Industrială TMD, un autobuz la 4 ore, în intervalul 6-18, în zilele lucrătoare, necirculând în zilele nelucrătoare; Linia 1A, Pod Sebeş – Kaufland, un autobuz pe oră, în intervalul 6-22, în zilele lucrătoare, şi unul la 4 ore, între orele 8-20, în zilele nelucrătoare; Traseul 2, Pod Sebeş – Balta Sărată, un autobuz la două ore, în intervalul 6-20, în zilele lucrătoare, şi unul la 4 ore, între 8-20, în cele nelucrătoare; Traseul 3, Linia 3, Pod Sebeş – Jupa, un autobuz la 4 ore, în intervalul 7-19, în zilele lucrătoare, şi de la 8-16 în cele nelucrătoare; Linia 3A, Pod Sebeş – Gară, un autobuz la două ore, între orele 6-20, în zilele lucrătoare, şi unul la 4 ore, în intervalul 8-20, în zilele nelucrătoare; Traseul 4, Linia 4, Pipirig – Triaj, un microbuz la 4 ore, în intervalul 6.30-18.30, în zilele lucrătoare, şi unul la 6 ore, între 8-20, în zilele nelucrătoare; Linia 4A, Pipirig – Gară, un microbuz la două ore, între 7.30-20.30, în zilele lucrătoare, şi unul la 4 ore, în intervalul 8-20, în cele nelucrătoare; Traseul 5, Pipirig – Spital, un microbuz la 4 ore, între 7-19, în zilele lucrătoare, şi între 8-20, în zilele nelucrătoare; Traseul 6, Pipirig – Valea Cenchii, un microbuz la 4 ore în intervalul 8-20, atât în zilele lucrătoare, cât şi în cele nelucrătoare.

Conform regulamentului adoptat în şedinţa Consiliului Local Caransebeş din 30 martie, beneficiază de gratuitate la transport următoarele categorii de persoane: veteranii şi văduvele de război, în conformitate cu prevederile Legii Nr. 44/1994 privind acordarea unor drepturi veteranilor şi văduvelor de război; persoanele persecutate din motive politice, în conformitate cu prevederile Decretului-Lege Nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice în perioada comunistă; luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în conformitate cu prevederile Legii Nr. 341/2004 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi acestora, răniţilor şi luptătorilor la Revoluţia din 1989; persoanele cu grad de handicap grav, însoţitorii persoanelor cu handicap grav şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav în prezenţa acestora, în conformitate cu prevederile Legii Nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Autoritatea administraţiei publice locale acordă gratuităţi la transportul public local de persoane, în conformitate cu prevederile art. 1, alin. (4), lit. m), ale art. 1, alin. (6), lit. e), şi ale art. 17, alin. (1), lit. o) din Legea Nr. 92/2007 privind serviciile de transport public local şi pentru următoarele categorii de persoane: veterani şi văduve de veterani de război; luptători cu rol determinant în Revoluţia din Decembrie 1989; persoane încadrate în orice grad de handicap; persoane persecutate din motive politice; donatori de sânge; persoanele cu vârsta de peste 65 de ani; minori; elevi; studenţi; şomeri; persoane cu venitul, pe membru de familie, mai mic decât salariul minim pe economie; salariaţi din sistemul sanitar; salariaţi din sistemul de învăţământ; salariaţi din sistemul de asistenţă socială; salariaţi din sistemul bugetar; salariaţi ai cultelor religioase; salariaţi ai ONG-urilor; salariaţi ai instituţiilor culturale; salariaţi ai instituţiilor sportive; salariaţi ai societăţilor comerciale care au investit în Caransebeş şi au creat minimum 10 locuri de muncă.

Referitor la aceste facilităţi, Marcel Vela a spus că, în condiţiile date, doar avocaţii au rămas în afara listei, ei fiind, aşadar, singurii care ar trebui, probabil, să-și cumpere bilet. Fireşte, asta dacă rămân în pană cu autoturismele proprii…

Pentru cei care nu îndeplinesc condiţiile pentru a obţine o legitimaţie care să le asigure transportul gratuit, costul unei călătorii este de 2 lei. Cei care doresc să-şi facă abonamente, le pot obține la următoarele preţuri: 50 de lei/lună, 30 de lei/două săptămâni, 18 lei/săptămână, sau 5 lei/zi, aici intrând toate traseele asigurate de noul serviciu de transport în comun.

Cele patru autobuze și două microbuze vor beneficia de sistem wireless și GPS, și vor fi dotate cu camere video, pentru siguranța călătorilor.

 

Sonia BERGER