Inimile gugulanilor, lângă inima Alexandrei


Jos pălăria, Caransebeş!


Alexandra are 9 ani şi, în decembrie trecut, atunci când alţi copii de vârsta ei se bucurau de cadourile primite de Crăciun, ea a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pe creier, fiind bolnavă de tumoră a trunchiului cerebral drept, operaţie de pe urma căreia nu şi-a revenit. Ea este încă inconştientă, fiind hrănită artificial, iar acum se află la o unitate de profil din Bucureşti. Pentru a o ajuta să meargă la o clinică de recuperare din Franţa, Primăria municipiului Caransebeş, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, precum şi Casa de Cultură ,,George Suru”, au organizat în perioada 23-26 mai campania umanitară ,,Copii pentru Copii”. Din biletele vândute la spectacole, dar şi din donaţii şi sponsorizări, a fost strânsă suma de 16.187 de lei, la care s-au adăugat 5.000 de lei din partea Primăriei şi a Consiliului Local Caransebeş. Familia Borchescu a aflat acum că întreaga comunitate a municipiului a făcut ceea ce, în mod normal, trebuia să facă Ministerul Sănătăţii. (C. Senco)

Prima campanie umanitară de amploare organizată la Caransebeş a fost o reuşită. Mobilizarea excepţională a copiilor, părinţilor lor, a cadrelor didactice şi a instituţiilor implicate în organizarea Festivalului ,,Copii pentru copii”, a făcut ca din biletele vândute, donaţii şi sponsorizări, pentru Alexandra, fetiţa operată de tumoră a trunchiului cerebral, să se strângă 16.187 de lei, la care s-au adăugat alţi 5.000 de lei din partea Primăriei şi ai Consiliului Local. Evenimentul, desfăşurat în perioada 23-26 mai, a demonstrat că românii pot fi solidari şi că pot oferi ajutor celor aflaţi la nevoi. Dincolo de acest mesaj de umanitate, Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, Primăria Caransebeş, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, şi Casa de Cultură „George Suru” au transmis un mesaj celor care vor să facă ceva pentru semeni. Alexandra şi familia ei au aflat acum că întreaga comunitate a făcut ceea ce, în mod normal, trebuia să facă Ministerul Sănătăţii. Banii obţinuţi în urma campaniei au fost înmânaţi de primarul Ion Marcel Vela, surorii Alexandrei.

Conform legii, administraţia locală nu se poate implica în rezolvarea unor acte medicale. Dar, pentru a veni în sprijinul acestei fetiţe şi al familiei ei, fost găsită o altă soluţie. Pornind de la faptul că Alexandra a fost un exemplu, pentru colegii ei, la învăţătură şi la purtare, s-a hotărât, ca acum, în preajma zilei de 1 iunie, ea să fie premiată cu suma de 5.000 de lei. De asemenea, conducerea Primăriei a anunţat că, şi pe viitor, familia va primi sprijinul de care are nevoie pentru recuperarea Alexandrei, la o clinică din Franţa. „Este un moment important, pentru că, iată, copiii, societatea civilă, ONG-ul şi partenerii care s-au implicat, au reuşit un lucru extraordinar. Sperăm să fie un început în ajutorul pe care familia Borchescu îl primeşte pentru salvarea vieţii copilului lor, pentru a o ajuta pe Alexandra să revină sănătoasă în sânul colectivului clasei şi să-şi continue fericită studiile“, a precizat primarul Ion Marcel Vela.

La rândul ei, Loredana Eichelmann, preşedinta Organizaţiei pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, s-a dovedit mulţumită de rezultatele campaniei

umanitare. „Ne bucură implicarea comunităţii şi credem că această campanie nu a fost decât un bun început“, a mai spus Loredana Eichelmann.

În fiecare din cele patru zile de desfăşurare a festivalului, sala de festivităţi a Muzeului s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de spectatori care au ţinut să ia parte la reprezentaţiile susţinute de copiii de la grădiniţele din municipiu, de elevii claselor primare, gimnaziale şi liceale. Eforturile lor n-au fost zadarnice, pentru că Alexandra are nevoie de ajutorul comunităţii. În 27 decembrie, când ceilalţi copii de vârsta ei se bucurau de jucăriile primite de Crăciun, ea a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pe creier, în urma cărei încă

nu şi-a revenit. Ea este încă inconştientă, este hrănită arficial, prin sondă, iar acum se află la Bucureşti, la o clinică de recuperare.

Carmen SENCO