Giovanni Pisano: „De acum înainte nu o să mai ascult de anumiţi colaboratori din administraţie!”


caransebes uta 2

FC Caransebeş – UTA Bătrâna Doamnă 0-2 (0-1)

Sâmbătă, 10 octombrie, FC Caransebeş 1913 a primit pe Stadionul Municipal din Parcul Teiuş vizita „Bătrânei Doamne” UTA, întâlnirea contând pentru etapa a VIII-a a Ligii a II-a. Chiar dacă asupra echipei planau suspiciuni alimentate de presă conform cărora băieţii lui Giovanni Pisano nu ar fi străini de meciuri aranjate pentru a câştiga la pariuri, în tribune au luat totuşi loc aproximativ 600 de spectatori, care, trebuie să o spunem, în ciuda rezultatelor negative înregistrate de gugulani în ultima vreme, s-au comportat exemplar, încurajând echipa, asta cu atât mai mult cu cât galeria „Magica Balta” se află în ceea ce membrii ei au numit „silentio stampa”.

În primul sfert de oră, cele două combatante şi-au disputat supremaţia la mijlocul terenului, în cele din urmă câştig de cauză având oaspeţii, caransebeşenii fiind în avantaj doar la cartonaşele galbene văzute de Cârstoiu, în minutul 12, şi La Vecchia, trei minute mai târziu. Gazdele au avut prima fază mai periculoasă în minutul 18, atunci când Lupu a scăpat din marcaj, s-a dus singur spre poarta arădeană, însă Miron a ieşit la 20 de metri şi a respins balonul în aut. Peste alte patru minute, acelaşi Lupu, incomodat de Botiş şi de Manea, a reuşit să tragă de la 22 de metri, însă şutul a fost slab şi Miron a reţinut.

Scorul a fost deschis în minutul 25, după o fază de toată frumuseţea făcută de oaspeţi, mingea circulând pe traseul Jorza – Hlistei – Szekely, acesta din urmă a prelungit pe dreapta la Strătilă, şutul său în diagonală, din careu, ducându-se la colţul lung, Pascal neavând nicio şansă să intervină.

Spre sfârşitul primei reprize, arădenii au profitat de intrările mai aspre ale gazdelor, atât Buşu, în minutul 38, cât şi Lupu, în minutul 42, văzând cartonaşele galbene, pentru a fragmenta jocul şi a rupe ritmul gazdelor. Ultima fază a primei părţi i-a avut în prim-plan pe oaspeţi, lovitura liberă de pe dreapta a lui Strătilă, din minutul 44, fiind reluată cu capul peste poartă de Manea, care s-a şi accidentat în săritură.

Încă din primele minute ale părţii a doua, s-a văzut clar cum oaspeţii, bine aşezaţi în teren, nu au lăsat spaţii de manevră gugulanilor, închizând toate culoarele spre poarta lui Miron. Caransebeşenii puteau reveni în joc în minutul 49, atunci când Lupu, bine angajat pe partea dreaptă, a intrat în careu şi a expediat un şut-centrare pe jos, spre colţul lung, însă Livan nu a ajuns la întâlnirea cu mingea, care s-a scurs în aut de poartă. Peste două minute, acelaşi Lupu s-a aflat la capătul unei pase lungi venite de pe stânga, de la Buşu, însă recentrarea sa în careu nu a găsit niciun coechipier în preajma porţii apărate de Miron.

Iar dacă gazdele nu au reuşit să-şi fructifice ocaziile create, au făcut-o în schimb arădenii, în minutul 53, când Hlistei a centrat de pe dreapta, iar Jorza, aflat la 12 metri, a trimis în stânga lui Pascal, mărind avantajul oaspeţilor la două goluri.

Din acel moment, jocul a fost controlat de echipa ardeleană, care în minutul 57 putea să înscrie din nou, la şutul expediat de Jorza de la 20 de metri, plasat, însă Pascal s-a întins şi a respins în corner de lângă bară. În minutul 60, oaspeţii au beneficiat de o lovitură liberă de la 35 de metri, dictată după un henţ al lui Buşu, Strătilă a centrat lung, mingea a traversat careul gugulan, iar Hlistei a trimis de la 5 metri puţin pe lângă poarta gugulană. Hlistei a mai avut o ocazie monumentală în minutul 71, când a beneficiat de o centrare venită de pe dreapta, însă şutul său la colţul scurt, de la limita careului mic, s-a dus la câţiva centimetri de poartă.

Una dintre rarele ocazii ale gazdelor s-a înregistrat în minutul 76, atunci când Roman i-a pasat bine pe stânga lui Buşu, şutul pe jos al acestuia, de la limita careului, ducându-se pe lângă poarta lui Miron.

Oaspeţii au mai trecut pe lângă gol în minutele 80, 83, 87 şi 90+2, „actorul principal” fiind Curtuiuş, însă de fiecare dată Pascal, plasa laterală sau lipsa de concentrare a atacantului arădean opunându-se golului.

Dacă nu au reuşit golul, caransebeşenii au făcut în schimb „faza de onoare” în minutul 90+3, când Roman, angajat bine în adâncime, a scăpat singur spre poarta adversă, şutul său de la 14 metri fiind respins în lateral de Miron.

„Un meci destul de bun făcut de echipa mea, băieţii a fost determinaţi, motivaţi, nu am ce să le reproşez, au jucat de la început până la sfârşit. Din păcate, probabil că ne lipeşte ceva la capitolul calitate, nu avem jucători care să facă diferenţa, şi tocmai în acest sens trebuie să ne mişcăm, pentru a găsi ceva care să ne aducă un plus la mijlocul terenului, pentru că băieţii pe care îi avem au calitate, dar sunt încă tineri şi nu sunt pregătiţi pentru această competiţie care este Liga a II-a. Astăzi am avut doi în teren şi unul pe bancă, şi, aşa cum am mai spus de multe ori, asta ne lipseşte. În privinţa meciului, au fost câteva episoade care au făcut ca jocul să meargă în direcţia greşită, dar vom lucra în continuare, ca şi până acum, pentru a ne ridica şi a aduce victorii, pentru că în toată cariera mea, nici ca jucător, nici ca antrenor, nu am renunţat şi nu vreau s-o fac nici aici, la Caransebeş… În ceea ce priveşte unele eventuale transferuri, căutăm jucători liberi de contract, fiindcă e singura modalitate de a-i aduce. Vorbeam acum două săptămâni de un tânăr marocan cu paşaport italian, care urma să sosească la Caransebeş, este posibil ca acest lucru să se întâmple marţi (13 octombrie – n.r.). E tânăr, e ceea ce avem nevoie, pentru că asta e problema noastră cea mai mare, nu avem jucători U19 pe care să ne bazăm. Îl avem pe Livan, care joacă meci de meci, dar dacă el se accidentează nu avem pe cine să mai introducem în teren. În acelaşi timp, căutăm jucători şi pe piaţa din România, care nu au încă echipă şi sunt disponibili să vină şi să ne ajute. Oricum, am încredere în lotul de jucători, muncim, campionatul e lung, nimic nu e hotărât încă, cu atât mai mult cu cât, se vede, azi poţi câştiga şi mâine poţi pierde cu orice echipă, nu există o favorită certă. Şi de acum înainte nu o să mai ascult de anumiţi colaboratori din administraţie, care mă sfătuiesc să iau un jucător sau altul. Jucătorii vor veni doar dacă eu îi voi dori şi dacă vor avea acceptul meu. Eu îmi voi asuma responsabilitatea, eu va trebui să răspund pentru ei”, a spus la conferinţa de presă tehnicianul italian al gugulanilor, Giovanni Pisano.

„În primul rând, sunt mulţumit şi bucuros pentru două aspecte: primul – pentru victorie, pentru că i-am simţit din nou gustul, după nişte rezultate de egalitate în care, logic, am făcut pasul înapoi în clasament, dar astăzi asta ne-am dorit şi a ieşit aşa cum am vrut, o victorie, iar în al doilea rând sunt bucuros că a fost la zero, după etapa a doua, la Cluj, în care am câştigat tot la zero, şi după jocurile în care am luat gol, sau goluri, a fost important şi acest aspect. Şi adversarii au încercat să ne surprindă, să revină în joc… Poate la 1-0 au avut o şansă, la ocazia lor, la acel şut-centrare în gura porţii, să revină în joc. Meciul s-a desfăşurat pe un teren pe care a fost destul de greu de controlat mingea, dar obiectivul nostru a fost îndeplinit, şi asta mă bucură. Important este să mergem pe acelaşi drum şi să începem o nouă serie pozitivă cu victorii. Într-adevăr, pe teren propriu n-am simţit gustul victoriei în patru jocuri, dar tot atât de adevărat este că am întâlnit adversare care sunt echipe cu pretenţii în această serie. De acum, sperăm să ne deblocăm, ca să zic aşa, pentru că am avut avantaj în două meciuri, cu Vâlcea şi cu Mioveni, şi am fost egalaţi pe final, dar asta face parte din joc, şi ne dorim ca la următorul meci, cel cu Reşiţa, să ne deblocăm şi să simţim gustul victoriei”, a spus după meci Roland Nagy, antrenorul echipei arădene.

FC Caransebeş 1913:  Pascal, Bogdanovici (min. 64, F. Pisano), Săulescu (35, Roman), Livan, Roşoagă, Răducu, Buşu, Lupu, La Vecchia (64, Suru), Cârstoiu, Suciu; rezerve: Birăescu, Boldea, Bona, Stelitano. Antrenor, Giovanni Pisano.

UTA Bătrâna Doamnă: Miron, Polgar, Manea, Botiş, Burlă, Chindriş, Jorza, Strătilă (77, Copil), Hlistei (72, Gligor), Curtuiuş, S. Szekely (64, Man); rezerve:  Anca, Costin, Sorian, C. Rus. Antrenor, Roland Nagy.

A arbitrat la centru Marian Balaci (Drobeta Turnu Severin), asistat la cele două linii de Iulius Timar şi Ovidiu Timar (Marghita).

Observatori: Ion Mureşan (Timişoara) şi Emanoil Popescu (Târgu Jiu).

Sorin ROGOZ

giovanni pisano 1