Generalul Dinulică, la raport!În şedinţa din 31 octombrie, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş” generalului de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică.
În referatul înaintat Primăriei, se arată că Gheorghe Cristian Dinulică a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în anul 1981, în 1984 a obţinut Diploma de ofiţer activ la Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, după care, în 1993, a obţinut Diploma de licenţă în Ştiinţe Militare la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti.
În anul 2007, Gheorghe Cristian Dinulică obţine Diploma de Master la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În 2009, a urmat un curs post-universitar de Conducere a Forţelor Terestre la Universitatea de Apărare „Carol I”, Colegiul de Război, din Bucureşti, iar în 2013 a făcut un curs post-universitar de Formare şi Dezvoltare Profesională în Conducere Strategică, la aceeaşi Universitate din Capitală.
Pe linie profesională, între anii 1984-1991, Gheorghe Cristian Dinulică a fost ofiţer la Unităţi Militare din Caransebeş şi Reşiţa, după care, timp de alţi doi ani, a activat ca ofiţer-student în Ministerul Apărării Naţionale, la Bucureşti. Timp de zece ani, între 1993 şi 2003, a fost comandant sau şef de Stat Major la diferite Unităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Între 2003 şi 2009, a îndeplinit funcţia de comandant al Batalionului 32 Infanterie Timişoara, iar timp de doi ani, în 2007 şi 2008, a fost la comanda unui Batalion de Infanterie a Coaliţiei care a acţionat în Irak şi comandant al Contingentului Naţional din Irak. Între 2009 şi 2014 a fost locţiitorul comandantului Brigăzii Timişoara, iar din 2014 până în 2017 a comandat Brigada 18 Cercetare-Supraveghere Timişoara.
Gheorghe Cristian Dinulică deţine peste 60 de ordine şi medalii naţionale şi ale altor instituţii militare, civile şi religioase, cele mai semnificative fiind Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler şi Comandor, cu însemn pentru militari; Ordinul Meritul Militar clasele III, II şi I; Semnul onorific „În Serviciul Patriei”; Emblema de Merit în Serviciul Armatei Române, clasele III, II şi I; Emblema de Onoare a Armatei Române, a Statului Major al Apărării şi a Statului Major al Forţelor Terestre; Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”, clasa I, a Episcopiei Caransebeş.
De-a lungul carierei militare, care se întinde pe 40 de ani, generalul de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică a parcurs toate treptele ierarhice, fiind, timp de 19 ani, comandant în diferite structuri ale Armatei Române.
Pe parcursul întregii activităţi militare, a fost apreciat cu calificativele „Foarte bun” şi „Excepţional”. De asemenea, a condus instruirea a mii de militari, obţinând doar calificative foarte bune.
Este Cetăţean de Onoare al comunelor Cornu Luncii, din judeţul Suceava, Constantin Daicoviciu şi al municipiului Lugoj.
În anul 2018, în comuna sa natală, Bărbăteşti, din judeţul Vâlcea, s-a înfiinţat o Asociaţie a Clubului Olimpic Român, care îi poartă numele.
De remarcat că la trecerea sa în rezervă, cu gradul de general, Gheorghe Cristian Dinulică avea posibilitatea să aleagă să se stabilească în orice oraş mare al ţării, însă a preferat să rămână la Caransebeş, locul în care şi-a început cariera militară, participând activ la toate evenimentele culturale, sociale şi militare organizate în municipiu.
Bogdan NAUM