Europa şi-a făcut casă la Fârliug


Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), a lansat a cincea ediţie a campaniei de informare şi comunicare „Europa, casa noastră”. Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, şi are drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană, prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene.

Campania „Europa, casa noastră” se va derula pe parcursul întregului an, sub egida Anului European al Dezvoltării, şi conţine două seturi de activităţi: „Vizite şi dezbateri în şcoli” şi concursul de proiecte „Lider european”.

Echipa de comunicatori a organizat două întâlniri cu elevii din judeţul Caraş- Severin, marţi, 24 martie, în Şcoala Gimnazială din Fârliug, unde s-a discutat despre Uniunea Europeană, şi la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa, unde s-a discutat despre arta de a vorbi în public, leadership, şi a fost prezentat concursul de proiecte „Lider European”.

Activităţile programului sunt disponibile pe portalul web: www.europacasanoastra.ro, ce oferă elevilor şi profesorilor, participanţi în program, conţinut educaţional, o serie de servicii şi aplicaţii utile. Coordonatorii invită şcolile din România să participe în program prin completarea formularului online care este deschis la adresa menţionată. Şcolile şi liceele participante vor putea apoi publica rapoarte şi fotografii realizate în cadrul evenimentelor lor.

Vizite şi dezbateri în şcoli”, primul set de activităţi, va da ocazia participanţilor să întâlnească personalităţi publice sau cetăţeni obişnuiţi, cu care să intre în dialog.

Lider european” va oferi liceenilor posibilitatea de a-şi însuşi noţiuni de leadership şi tehnici de prezentare prin participarea la un concurs de proiecte care va avea două etape: locală şi naţională. Liceenii trebuie să identifice o problemă în comunitate, pe care să o rezolve cu ajutorul unui proiect. Echipele care fac cele mai reuşite 8 proiecte se vor califica în etapa finală, când vor merge la Bucureşti şi îşi vor prezenta proiectele în faţa unui juriu. Se vor acorda 3 premii a 500 de euro şi 5 menţiuni a câte 100 de euro fiecare. Profesorii coordonatori ai echipelor finaliste vor primi câte o excursie la Bruxelles, la Comisia Europeană.

Bianca METEŞ