Eroii de acolo, din Ceruri…


Conform tradiţiei, la Praznicul Înălţării Domnului, au avut loc la Caransebeş manifestări dedicate cinstirii eroilor neamului. Acestea au debutat la Cimitirul Eroilor şi la Monumentul Partizanilor, cu o slujbă de pomenire şi cu depuneri de coroane. Apoi, ca de fiecare dată, la statuia Generalului Ioan Dragalina, după intonarea Imnului de stat, a fost oficiat un Te Deum. Slujba de pomenire a fost oficiată de pr. Moise Gherescu, slujitor al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş, în memoria tuturor eroilor şi martirilor, căzuţi în toate locurile şi în toate timpurile, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Prezent la manifestare, comandantul Garnizoanei Caransebeş, lt.-col. Goia Ioan Marinescu, a vorbit asistenţei despre actele normative care, din 1920 până în 1948, au prevăzut comemorarea eroilor neamului la 40 de zile după sărbătoarea Sfintelor Sărbători Pasacale, tradiţie la care s-a revenit în 1995. „Eroii şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi şi sunt cinstiţi pentru că sunt ai noştri. Faptul că şi-au sacrificat viaţa pentru a fi fideli unei chemări speciale, unui ideal, acela de a-şi păstra propriul popor, face din Ziua Înălţării Domnului, o zi şi mai specială, una din cele patru de peste an, când cinstim martirajul pentru credinţă şi neam”, a mai spus comandantul Garnizoanei.

Dacă, în anii anteriori, în alocuţiunile sale, primarul Marcel Vela a vorbit despre elevii Liceului Traian Doda care s-au jertfit în Slovenia pentru independenţa neamului, despre eroii contemporani nouă, eroii Războaielor Mondiale, de această dată discursul său a avut ca subiect Patriotismul. „Am hotărât acest lucru astăzi, când am depus coroana la Monumentul Partizanilor şi am văzut tabelul cu numele celor care au murit în închisori, care au fost executaţi fără sentinţă, în lagăre, la Canal sau în munţi, pentru ca noi, cei de astăzi, să fim aici, liberi şi independenţi, români demni într-o Europă unită. Cred că în aceste momente sfinte, sensibile şi importante pentru sufletul fiecărui român, trebuie să ne gândim că, de-a lungul anilor, români ca şi noi şi-au dat viaţa pentru ţară. Oameni în haine militare sau civili, care au plecat de acasă asumându-şi sacrificiul suprem. Spre ei trebuie să privim cu sfinţenie şi smerenie, cu tot ce este mai bun în noi, iar ei, din Ceruri, sper că privesc spre noi şi sunt mândri de fiecare român care se ridică deasupra conflictelor, polemicilor şi a spiritului mioritic de a ne lovi noi, pe noi înşine”, a mai spus Marcel Vela.

Momentul a fost urmat de depunerea de coroane. Astfel, au adus un omagiu eroilor reprezentanţi ai Episcopiei Caransebeş, ai Primăriei municipiului, Garnizoanei Caransebeş, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Retragere şi în Rezervă, ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, Asociaţiei Revoluţionarilor, Poliţiei Caransebeş, Detaşamentului de Pompieri, Detaşamentului de Jandarmi, Poliţiei Comunitare, ai partidelor politice şi ai unităţilor de învăţământ.

Manifestarea omagială s-a încheiat, în aplauzele publicului, cu parada militară.

Carmen SENCO