Două zile de regal folcloric la Armeniş



Două zile fierbinți, de mare sărbătoare, la Armeniș, unde în 6 și 7 august au fost goști din șase județe – Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Dolj, Botoşani şi Ilfov –, la cea de a VI-a ediție a Festivalului național de folclor „Jocul popular, tradiţie perenă” pe Valea Timișului.
Ceea ce s-a văzut în aceste două seri a reprezentat mult pentru cei care iubesc jocul și portul românesc şi care au venit la Armeniş din două motive extrem de simple: pentru că dansul și muzica tradițională sunt poarta spre identitatea națională și pentru că dansul și muzica unesc inimi şi, implicit, oameni.
„Legătura cu pământul natal, cu identitatea noastră ca popor, o putem menține doar păstrând vii tradițiile populare, portul specific fiecărei zone folclorice, cântecul și jocul popular ale căror origini se pot pierde în timp, dar noi, cu toții, avem obligația să le păstrăm și să le lăsăm moștenire copiilor noștri. Jocul popular românesc, prin varietatea sa de stil, tempo și ritm, plin de forță și vitalitate, exprimă specificul, obiceiurile și tradițiile fiecărei regiuni în parte și reflectă trăirile, sufletul și istoria poporului nostru”, ne-a spus Mitru Dragomir, sufletul acestei manifestări.
Un alt element de remarcat a fost bogăția mişcărilor care caracterizează dansul popular și care izvorăsc din miile de jocuri existente în stilul propriu fiecărei regiuni în parte, fiecare joc aducând cu sine veselia, temperamentul și energia ce caracterizează fiecare zonă. Jocurile populare românești oferă un bagaj artistic bogat și variat, care cuprinde atât dansuri simple și line, precum purtatele, cât și dansuri pline de energie, de o virtuozitate deosebită.
Dragoste, talent și dăruire față de frumos, față de tradiție, respect și pasiune față de folclor, acestea toate le-au putut vedea cei care au participat la cele două zile de regal folcloric de la Armeniș.
Au evoluat pe scena festivalului Ansamblul „Flori de busuioc” din Trușești, judeţul Botoșani, maestru coregraf Anton Axinte, Ansamblul „Alunelul” al Căminului Cultural Pielești, judeţul Dolj, director Marinela Paciurea, Ansamblul „Periniţa” al Centrului Cultural „Ion Manu” Otopeni, Ansamblul „Bănăţanul” al comunei Găvojdia, judeţul Timiș, maestru coregraf prof. Puiu Munteanu, Ansamblul „Timişul” al Casei de Cultură a municipiului Timișoara, coregraf Maria Topciov, Orchestra „Doina” a Casei de Cultură Anina, Ansamblul „Flori din câmpie” din Giarmata – Vii, judeţul Timiș, coregraf Vera Kretăn, director Felician Demea, Ansamblul „Cununa Veţelului” din Vețel, judeţul Hunedoara, coregraf Cătălin Bălan, Ansamblul „Cununa Timişului” din Ghiroda, judeţul Timiș, maeștri coregrafi Brândușa și Lăiță Stănescu, director Felician Demea, și bineînțeles Ansamblul-gazdă „Armenişana”, instructor-coregraf Mitru Dragomir.
S-a achitat excelent de îndatoririle de prezentator, întreţinând atmosfera „încinsă” a spectacolelor, Liliana Comana, profesor coregraf al Ansamblului Periniţa al Centrului Cultural „Ion Manu” din Otopeni.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cultural-Folclorică „Armenişana” şi Căminul Cultural din Armeniş, sprijinite de Consiliul Județean Caraş-Severin, Centrul Județean de Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale, de primarul comunei, Ioan-Cristian Vela, precum şi de Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş, manager Ioan Cojocariu. Au sponsorizat acţiunea ing. Gheorghe Lăzărescu din Teregova, Ioan Barthe (cunoscut de prieteni ca Pele), originar din Armeniș, dar stabilit în Belgia, Ioan Vetreș, familia Balazs Gheza din Armeniș şi Vasile Dragomir – Gibu, armenișan stabilit în Austria.
Ştefan ISAC