,,Colecţionarul”, din nou la Caransebeş


„Colecţionarul german” de maşini de cusut a reapărut la Caransebeş. Oraşul a fost împânzit de fluturaşi de hârtie care aduc la cunoştinţă că un aşa-zis „colecţionar” cumpără maşini de cusut de diferite mărci (Singer, Naumann, Pfaff, Durkop, Phoenix etc.), oferind sume fabuloase, cuprinse între 35.000 şi 40.000 de euro.

Credulii contactează telefonic „Colecţionarul”, ocazie cu care acesta le solicită să vireze într-un anumit cont diverse sume de bani drept „taxă de urgenţă”, „taxă de deplasare”, „taxă pe virament bancar” sau alte taxe inventate. În speranţa că o să vândă maşina de cusut a bunicii pentru o adevărată avere, majoritatea posesorilor de astfel de bunuri depun sau achită taxele solicitate. Mult prea târziu, toţi îşi dau seama că au fost înşelaţi.

Poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor să manifeste prudenţă atunci când un străin le cere să-i dea telefonic date cu caracter personal (nume, adresă, număr de cont) şi, cu atât mai mult, când le cere să plătească diverse favoruri pentru a intra în posesia aşa-zisului premiu. În astfel de cazuri, cel mai bine este să se adreseze de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie.

De altfel, astfel de „colecţionari” au mai acţionat pe raza oraşului şi în urmă cu ceva mai mult de un an. Atunci, ofiţerii de la Crimă organizată au făcut mai multe descinderi în Alba, Sibiu şi Hunedoara, şi au ridicat 50 de persoane. Acestea erau suspectate că făceau parte din reţeaua ,,Maşina de cusut”. Era vorba de o grupare interlopă specializată în escrocherii cu maşini de cusut de epocă. Membrii ei au înşelat peste 1.000 de oameni din toată ţara. Sumele pe care le promiteau erau cuprinse între 45.000 şi 65.000 de euro. Conform declaraţiilor poliţiştilor, metoda ar fi adus reţelei un câştig de 32 de miliarde de lei vechi.

Carmen SENCO