Când şcoala vine acasă


În cadrul proiectului „Şcoala vine la tine acasă”, finanţat prin Fondul Social European, în perioada 3-6 martie, la Timişoara s-a desfăşurat primul dintr-o serie de opt cursuri de formare de facilitatori. Din Caransebeş au fost prezenţi Loredana Eichelmann, preşedinta Organizaţiei pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, instit. Mihaela Pral, de la Liceul Pedagogic „C. D. Loga”, prof. Lucian Duma, de la Şcoala Specială, şi Daniel Alexandrescu, din partea organizaţiei Nevo Parodimos, alături de peste 100 de participanţi din şapte judeţe (Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Mehedinţi, Timiş, Alba şi Bihor). Urmează ca şi alte cadre didactice şi asistenţi sociali din municipiu să participe la cursurile de formare, pentru a crea o reţea locală de facilitatori.

Grupul-ţintă vizat prin proiect este format din elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, din cele şapte judeţe, părinţi sau tutori ai acestor elevi şi personal implicat în dezvoltarea programelor de prevenire a fenomenului de părăsire a şcolii.

Daniel Grebeldinger, expert în incluziune socială şi educaţie interculturală, coautor al proiectului „Şcoala vine la tine acasă”, a declarat că fenomenul de abandon şcolar nu va putea fi eradicat, dar, prin acţiuni de tipul celor din acest proiect, cel puţin se va încerca reducerea lui. Cel mai important rezultat preconizat pentru acest proiect îl reprezintă îmbunătăţirea capacităţii sistemului educaţional de a răspunde preventiv fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. Se urmăreşte ca metodele folosite să contribuie la creşterea motivaţiei pentru învăţare şi optarea pentru învăţământul de stat ca alternativă viabilă în construirea unui viitor împlinit al copiilor.

Printre activităţile pe care le vor desfăşura facilitatorii amintim: aplicarea de chestionare grupurilor-ţintă, întâlniri cu părinţii şi copiii aflaţi în risc de abandon şcolar, şi activităţi educative în cadrul caravanei educaţionale, ce se va deplasa în teritoriu în perioada lunilor mai-octombrie.

Astfel, anual vor fi organizate câte două serii de caravane, în perioadele mai-iunie şi august-septembrie. În fiecare judeţ vor fi selectate câte 30-40 de localităţi, cu una sau mai multe şcoli. În timpul caravanelor, facilitatorii vor organiza întâlniri între părinţi, copii şi reprezentanţii şcolilor, care vor consta în diferite activităţi de socializare şi informare legate de riscurile de abandon şcolar. La fiecare locaţie unde se va opri caravana la activităţi, vor participa cel puţin trei facilitatori pentru un grup de cel puţin şase copii şi şase părinţi. După trecerea caravanelor, facilitatorii vor repeta aceste activităţi de trei ori.

Carmen SENCO