„Când am fost mică, mi-am dorit să fiu actriţă, dar nu m-am gândit niciodată că o să şi ajung”


Declară Miruna Iova, din Caransebeş, interpreta Larei din „O nouă viaţă”

– Miruna, eşti personajul Lara din îndrăgitul serial de televiziune pentru tineret, şi nu numai, „O nouă viaţă”. Spune-ne, cum a început totul?

– Anul trecut, în luna aprilie, am găsit pe Facebook un anunţ în care se spunea că se caută tineri doritori să joace într-o nouă producţie Media Pro. Atunci mi-am zis că merită să încerc, cred că a fost un impuls de moment… De ce nu? Până în momentul acela nu mai aplicasem la aşa ceva şi nici nu mă gândisem vreodată la aşa ceva. A trebuit să fac o şedinţă foto, ca să trimit câteva poze, după care m-am înregistrat, pentru a le trimite şi imagini video, şi le-am trimis un mail cu toate datele solicitate în anunţul respectiv. Apoi am primit un telefon şi mi s-a spus că pot să merg la Bucureşti, că am fost acceptată pentru acest casting. Am avut doar câteva zile pentru a ajunge în Capitală, pentru probe. Şi am reuşit.

– Ce a urmat?

– Au urmat foarte multe… Am început pregătirile, viaţa mea s-a schimbat, la Bucureşti a trebuit să plec pe fugă, am avut grijă să văd cum fac cu şcoala aici, la Caransebeş, la Liceul „Traian Doda”, unde eram în clasa a XI-a, trebuia să-mi închei situaţia în ceea ce priveşte notele. Abia apoi am plecat.

– Cum te împarţi între Caransebeş şi Bucureşti, cum „împaci” cele două oraşe?

– Nu e ceva stabilit exact. Depinde de timpul liber pe care îl am. Când sunt liberă la filmări, la Bucureşti, vin la Caransebeş, la şcoală, ca să pot termina şi clasa a XII-a, să iau Bac-ul, ca să pot să mă întorc la Bucureşti. Pot să spun că am avut nişte profesori foarte înţelegători, inclusiv domnul director, care m-au ajutat.

– Spune-ne, Miruna, ai crezut vreodată că ai să ajungi actriţă?

– Când eram mică, mi-am dorit să fiu actriţă, dar nu m-am gândit niciodată că am să şi ajung. Era doar un vis… Apoi am început să fac muzică, am cântat la chitară, mi-am format o trupă, am început să cântăm prin oraş, aşa cum puteam, ne-am chinuit să facem rost de instalaţii de sonorizare, cerând ajutor de la toată lumea… Cred că am înclinaţii artistice şi pentru dans, fotografie şi design, dar muzica rămâne pe primul loc, pentru că muzică mi-am dorit cu adevărat să fac şi cu ea am început.

– Cum sunt colegii de platou de la Media Pro, cum te înţelegi cu ei?

– Nu am cuvinte. M-au lăsat efectiv fără cuvinte. Sunt deosebiţi. M-au ajutat foarte, foarte mult.

– Când au să se termine filmările, ce intenţionezi să faci? Continui?

– Da. Acum, mai mult ca niciodată, îmi doresc asta, mai ales că pot să spun că am început sa cochetez cu scena şi platourile de filmare.

– Spuneai la un moment-dat că tot ceea ce s-a întâmplat la Media Pro ţi-a schimbat viaţa. În ce sens?

– Dacă şi până acum toţi mă cunoşteau, Caransebeşul fiind un oraş mic, unde toată lumea cunoşte pe toată lumea, acum toţi mă ştiu de „fata din «O nouă viaţă»”, sau spun despre mine „uite ce bine cântă” şi mă arată cu degetul, îmi cer autografe şi în general mi se întâmplă tot felul de chestii drăguţe.

– Dar tu? Tu, ca persoană, simţi că te-ai schimbat? Te consideri de-acum artistă?

– Nu ştiu dacă mă pot considera artistă. Artist e ceva mult mai complex. Cred că sunt pasionată de artă, doar. În ceea ce priveşte prima parte a întrebării, răspunsul este da. Da, m-am schimbat, m-am maturizat, fiindcă dacă până acum eram o fată destul de timidă, acum lucrurile nu mai stau chiar aşa. În rest, am rămas aceeaşi fată drăguţă şi amabilă cu toată lumea. Sper să nu mi se pară doar mie că e aşa….

– Ţi-a spus cineva din Caransebeş, Lara?

– Multă lume îmi spune Lara…

– Colegii de clasă văd în tine personajul din film?

– Cei care mă cunosc spun că aduc puţin spre ea, dar nu… Lara este un fel de eu din trecut, atunci când eram mai micuţă. Dar suntem diferite.

– Ţi-a fost greu să intri în pielea personajului?

– Nu, nu am avut probleme de genul acesta. Chiar mi-a plăcut mult.

– Cum ţi se pare tot ceea ce ţi se întâmplă acolo, la Bucureşti?

– O experienţă super, nu am cuvinte să o descriu şi cred că acum, că am încercat să fac asta, simt că merită să continui acest drum. Am avut deosebita plăcere de a lucra cu nişte oameni minunaţi, adevăraţi profesionişti, de la care am avut ce să învăţ.

– Având în vedere începutul acesta în film, ce vrea să facă în viitor Miruna Iova?

– De fapt, tot timpul mi-am dorit să merg la Teatru, sau să fac ceva legat de artă. Dar acum ştiu că voi merge la Bucureşti, la Limbi străine, şi apoi, probabil, voi face şi Teatru.

– Un gând pentru colegii de clasă de la „Traian Doda” şi pentru caransebeşeni?

– Mă bucur că sunt cei mai tari, că mă susţin şi vreau să le urez multă baftă la examenele care urmează şi fiecare să reuşească acolo unde îşi doreşte, iar caransebeşenilor le promit că voi rămâne întotdeauna o fată din Caransebeş.

A consemnat

Sonia BERGER