Bani pentru toate primăriile, la rectificarea bugetară


În ultima ședință a Consiliului Judeţean Caraș-Severin au fost aprobate proiectele de hotărâre privind repartizarea pe localităţi a cotei de 20% din  sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor care necesită cofinanțare locală, pe 2015, precum și cel referitor la repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din Taxa pe Valoarea Adăugată pentru finanțarea cheltuielilor cu întreţinerea drumurilor comunale, pe anul în curs.

În ceea ce privește prima hotărâre, Caransebeşul şi Oraviţa au primit cei mai mulţi bani, 638.000, respectiv 600.000 de lei. „Le-am alocat aceste sume pentru faptul că spitalele din cele două oraşe au datorii mari şi este necesar să achite din ele“, a explicat Ilie Iova,  vicepreşedintele Consiliului Județean. Din cei 500.000 de lei alocați oraşului Băile Herculane s-au luat 50.000 de lei, sumă ce a fost dată Primăriei Oţelu Roşu, pentru ca aceasta să îşi poată achita datoria ce o are la Aquacaraş. 

Pentru întreţinerea drumurilor, dintre oraşe au primit bani doar Anina şi Caransebeşul, iar comunele au primit sume cuprinse între 25.000 şi 150.000 de lei. „Noi am cerut primăriilor să ne trimită o situaţie cu sumele de care au nevoie. Numai pentru achitarea datoriilor ne-a fost solicitată suma de 11.717.000 de lei, iar pentru cofinanţări – 15.272.000 de lei. Ca să vă faceţi o idee, suma cerută de unităţile administrativ-teritoriale a fost de zece ori mai mare decât ce am primit noi. Spre surprinderea mea, au fost şi primării care nu ne-au cerut bani. Eu am mers pe ideea ca toate localităţile să primească bani, dar, din păcate, sumele sunt modice în comparaţie cu cele de care au nevoie primăriile din judeţul nostru“, a mai spus Ilie Iova.

Bianca METEȘ