„Casă” renăscută din… propria cenuşă


După ce, în anul 2011, a trecut printr-un incendiu soldat cu pagube însemnate, în prezent Complexul social „Casa noastră” de la Zăgujeni traversează un amplu proces de transformare. Este vorba despre Corpul I al Centrului de plasament, care este reabilitat integral, la Corpul II lucrările fiind gata în proporţie de 75 la sută.

Investiţia se ridică la 5,4 milioane de lei, din care 3 milioane sunt obţinuţi din Programul Operaţional Regional, pe fonduri europene, 1,4 milioane sunt din fonduri guvernamentale, din fondurile Ministerului Muncii, la această a doua sumă participarea Consiliului Judeţean fiind de 180.000 de lei”, a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, după o vizită efectuată la Zăgujeni.

Directorul Centrului, Ionela Seracin, s-a arătat foarte mulţumită de lucrările realizate şi de condiţiile oferite acum copiilor. „Avem un număr de 43 de copii instituţionalizaţi în centrul «Casa noastră» Zăgujeni, cu vârste cuprinse între 4 şi 19 ani, care locuiesc câte doi-trei în cameră, repartizaţi pe grupe de vârstă şi pe module. Ei beneficiază de hrană, îmbrăcăminte, rechizite, toate lucrurile de care au nevoie, au săli de meditaţie, cluburi de joacă cu televizor, sală de mese, dormitoare. Toţi copiii instituţionalizaţi în centrul de la Zăgujeni sunt din Caraş-Severin. Cei mai mici frecventează şcoala din localitate, iar cei mai mari fac naveta în fiecare zi, pentru a învăţa la unităţi din Caransebeş”, a mai spus Ionela Seracin.

Personalul Centrului este de 25 de persoane – bucătari, asitentă medicală, instructori de educaţie şi educatori specializaţi, iar capacitatea este de 50 de locuri. După terminarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare, aici îşi vor putea găsi adăpost 60 de copii şi tineri.

Mădălina DOMAN