Un cărăşean în echipa premierului Cioloş


Recent, Sorin Maxim, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, a fost cooptat în echipa premierului Dacian Cioloș, el fiind numit în funcţia de secretar de stat. De pe această poziţie, el va coordona Programul Operațional Regional și absorbția fondurilor europene, domeniu în care a fost considerat cel mai eficient șef de Agenție de Dezvoltare Regională din țară. 

Sorin Maxim este reşiţean, este, de asemenea, absolvent a două facultăți – Matematică și Informatică, respectiv Științe Economice, ambele la Universitatea de Vest. Și-a început cariera în 1996, ca analist de software la Direcția de Asistență și Muncă Caraș-Severin. A început să lucreze în domeniul programelor cu finanțare europeană în 1997, când a devenit consultant pentru Agenția de Dezvoltare Economică din Caraș-Severin, făcând parte din echipa care a conceput Strategia de Dezvoltare Economică a județului, precum și conceptul de Dezvoltare Regională a Regiunii Vest. Din aprilie 1999, Sorin Maxim a trecut la ADR Vest, iar în 2008 a preluat conducerea Agenției, cu rezultate foarte bune. De remarcat că el s-a aflat în nenumărate rânduri la Caransebeș, având o relație excelentă cu administrația localî, cu care a colaborat la implementarea multor proiecte de succes pentru municipiul de pe malurile Timișului și Sebeșului.

În 2015, el a fost ales preşedinte al Asociaţiei ADR-urilor din România – ROREG, având ca obiectiv armonizarea modului de lucru al acestor instituţii şi pregătirea accesării fondurilor disponibile de la Uniunea Europeană pe noul ciclu de finanţare 2014-2020. La nivelul Regiunii Vest, numai prin Programul Operațional Regional 2007-2013, gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate judeţelor Timiș, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara a ajuns, la sfârşitul anului trecut, la aproximativ 77 % din totalul celor 420 de milioane de euro alocate zonei de vest.

Bianca METEŞ