Regimentului 43 Infanterie, în „amintirile” istoricului Liviu Groza


Reputatul istoric caransebeşean Liviu Groza deţine o impresionantă arhivă de documente şi fotografii inedite, mai puţin cunoscute până la acest moment de publicul larg. Între acestea, se află şi o serie de dovezi, strânse în mai mulţi ani de cercetare, cu privire la activităţile desfăşurate de militarii caransebeşeni din cadrul Regimentului 43 Infanterie care au luptat în Primul Război Mondial pe fronturile din Slovenia şi Italia.

Astfel, Liviu Groza deţine în arhiva sa personală fotografii cu un monument amplasat în localitatea slovenă Lokvica, din municipalitatea Miren-Kostanjevica, dedicat militarilor caransebeşeni căzuţi pe fronturile de la Isonzo şi Doberdo, în perioada anilor 1915-1918.

Această operă comemorativă, aproape deloc cunoscută în prezent, a fost ridicată de Regimentul 43 Infanterie, alcătuit, din punct de vedere etnic, în mare parte din soldaţi români originari din urbea de pe Timiş şi Sebeş, care luptau, însă, datorită contextului istoric, în subordinea Guvernului Austro-Ungar. Între ostaşii celebri care se aflau în acea perioadă pe front se numără renumitul taragotist Luţă Ioviţă, care nu ezita să îşi încânte camarazii de arme cu măiestria sa, ori de câte ori avea prilejul, academicianul arheolog Constantin Daicoviciu şi scriitorul Antoniu Marchescu, autorul lucrării intitulate „Grănicerii Bănăţeni şi Comunitatea de Avere”.

Monumentul a fost reabilitat de Guvernul sloven din fonduri PHARE. Acesta este format dintr-un soclu paralelipipedic şi în fiecare dintre colţuri există câte un proiectil de tun. În partea superioară este amplasat un alt proiectil de tun, iar în faţa monumentului se găseşte o plăcuţă inscripţionată în limba germană, cu textul „Construit de Regimentul 43 Infanterie Caransebeş”.

Pentru activitatea de cercetare în ceea ce priveşte Regimentul 43 Infanterie din Caransebeş, Liviu Groza a colaborat îndeaprope cu unele instituţii precum Arhivele de Război din Viena şi Graz, precum şi cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi cu Ambasada României din Slovenia.

Regimentul 43 Infanterie a existat la Caransebeş după desfiinţarea Regimentului de Graniţă Româno – Bănăţean Nr. 13.

În prezent, în municipiul Caransebeş există monumentul „Pro Patria”, situat în faţa Colegiului Naţional „Traian Doda”. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor elevi din clasele terminale ale instituţiei de învăţământ, care au fost încorporaţi în Regimentul 43 Infanterie şi au căzut pe câmpul de luptă.

     Trebuie adăugat şi faptul că, nu cu mult timp în urmă, cu ocazia Zilei Armatei Române, tot în ideea cinstirii eroilor martiri din cadrul Regimentului 43 Infanterie, administraţia publică din urbea de pe Timiş şi Sebeş a avut iniţiativa de a amplasa o troiţă din lemn, sculptată de artiştii maramureşeni, în Complexul Memorial Lokvica, din municipalitatea Miren-Kostanjevica.

Pe parcursul vieţii sale, Liviu Groza a dus o intensă muncă de cercetare în ceea ce priveşte evenimentele istorice petrecute în zona municipiului Caransebeş. Astfel, au rezultat mai multe lucrări de specialitate, între care se remarcă cele 10 volume din seria „Restituiri Istorice”, precum şi titlurile „Contribuţii la monografia Caransebeşului”, „Batalionul 2 Grăniceresc de Gardă din Caransebeş”, „Biserica strămoşească în Banatul grăniceresc”, „Oameni care au fost”, „Legendă şi istorie în Valea Almăjului”, „Statuile din Caransebeş”, „Din amintirile unui dezertor”, „Simboluri ornamentale pe casele din municipiul Caransebeş”, „Contribuţii la istoria Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş”, „Lupta de la Lugoj”, „Gheorghe Bona – un caransebeşean pe nedrept dat uitării”, sau „Caransebeşul şi Marea Unire”.

Vasi POPESCU