O bucăţică de Ev mediu la Caransebeş


Echipele de muncitori de la Hidroconstrucţia, care efectuau săpături pentru introducerea în municipiu a reţelelor de apă şi canalizare, au descoperit recent, pe Str. Ardealului, chiar în Centrul civic, un zid din piatră aflat sub şosea. De îndată, a fost anunţată conducerea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, care s-a deplasat la faţa locului şi a hotărât să conserve respectiva construcţie.

Subiectul a fost abordat într-o conferinţă de presă susţinută la muzeul caransebeşean de arheologul Dimitrie Negrei, responsabilul ştiinţific al acestui proiect, din echipa de cercetare mai făcând parte şi directorul instituţiei caransebeşene de cultură, dr. Adrian Ardeţ, şi arheologul Silviu Hota, de la Muzeul Naţional din Bucureşti.

Aş dori să aduc pe această cale mulţumiri Primăriei municipiului şi societăţii Hidroconstrucţia SA, Sucursala Banat, pentru sprijinul şi înţelegerea de care au dat dovadă, astfel încât să ducem la bun sfârşit aceste cercetări arheologice preventive. În ceea ce priveşte cercetarea propriu-zisă, vă pot informa că la adâncimea de aproximativ 2 metri au fost descoperite fundaţiile unui zid datat din Evul Mediu. Fundaţiile au fost construite din piatră de carieră şi legate cu mortar. Grosimea fundaţiilor este de aproximativ 80 de centimetri. În partea de sud a acestui zid a fost descoperit un contrafort cu o lungime maximă de 80 de centimetri. Despre datarea acestui zid şi a acestei construcţii pot spune că este undeva pe la începutul secolului al XV-lea, iar distrugerea sa a avut loc la sfârşitul secolului al XVII-lea, afirmaţiile fiind susţinute de faptul că în acest nivel arheologic de dărâmare a zidului a fost descoperită o monedă emisă pe vremea lui Leopold I al Austriei, în anul 1697”, a spus Dimitrie Negrei.

Despre datarea mai precisă a construirii, dar şi a distrugerii acestui zid se va putea vorbi mult mai exact după efectuarea analizelor şi prelucrarea materialului arheologic, a adăugat responsabilul ştiinţific al proiectului.

Bogdan NAUM