Serios, Mihai Vintilă donează Caransebeşului pictură naivă


Mihai Vintilă s-a născut în data 10 martie 1932, la Caransebeş şi este absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti. Pictează din anul 1979, în impresionanta sa carieră fiind autor al unei serii impresionante de expoziţii în toată ţara, precum şi peste hotare, în unele centre ale artei de tradiţie, între care Luxemburg, Londra, Amsterdam, Paris, Zagreb, Madrid, Bonn, Montreal, New York, Modena sau Tokyo. A luat parte la 23 de tabere de creaţie, precum cele organizate la Deliblata Pesac, în Republica Serbia, Gărâna, Băile Herculane, Moldova Veche, Oraviţa, Caransebeş – Poiana Mărului sau Pojejena. Datorită activităţilor reprezentative desfăşurate în domeniul artei naive, Mihai Vintilă a fost distins, atât pe plan intern cât şi internaţional, cu mai multe diplome de excelenţă şi premii importante.

Lucrările sale se regăsesc în mai multe muzee, precum şi în colecţii particulare în localităţile Piteşti, Reşiţa, Caransebeş, Băile Herculane şi Bucureşti. Totodată, lucrările semnate de Mihai Vintilă sunt prezente în unele instituţii celebre de peste hotare, printre care precum Muzeul „Rovers” din Olanda, Muzeul ,,Max Fourny de Vicq”, Muzeul Mânăstirii Arles şi Galeria Jeannine-Blais, toate din Franţa, Galeria ,,North-Hatley” din Canada, Muzeul ,,Kasper-Morges” din Elveţia, Muzeul de artă ,,Deliblata” din Republica Serbia, Muzeul Civilizaţiilor din Quebec, Canada, sau Muzeul ,,Castelvetro” din Modena, Italia. De asemenea, picturile artistului naiv se regăsesc şi în mai multe cărţi, reviste şi albume de specialitate.

Arta surprinde noi dimensiuni la Caransebeş! Aşa cum anunţam în ediţia trecută a ziarului, renumitul pictor naiv Mihai Vintilă va dona comunităţii din urbea de pe Timiş şi Sebeş peste 45 de tablouri din colecţia sa personală. Lucrările în cauză se vor adăuga, astfel, patrimoniului municipiului, care mai cuprinde un număr de 45 de tablouri de gen realizate atât de artişti români, cât şi de peste hotare, cu prilejul celor patru ediţii ale ,,Taberei internaţionale de pictură naivă”, manifestări ce s-au desfăşurat în ultimii ani în organizarea Casei de Cultură ,,George Suru”, cu implicarea Fundaţiei ,,Vintilă-Arplana” şi a Primăriei Caransebeş. Respectivele opere de artă surprind mai multe teme, însă înfăţişează, în principal, aspecte din viaţa cotidiană, locaţii şi peisaje din zona municipiului.

Donaţia artistului naiv Mihai Vintilă este preconizată să se realizeze efectiv în cursul lunii martie.

Directorul Casei Municipale de Cultură ,,George Suru”, Ioan Cojocariu, mai precizează că ,,întreg patrimoniul de artă naivă al comunităţii, odată înnobilat cu ultimele picturi, urmează să fie expus, pe viitor, în cadrul unei expoziţii de specialitate ce va avea loc în localitatea Uzdin din Republica Serbia”.

Mai mult, administraţia publică locală intenţionează să editeze în condiţii grafice excelente, full-color, un catalog de artă naivă care să includă toate lucrările de patrimoniu. Materialul în cauză va fi recomandat iubitorilor de frumos ca o carte de vizită a urbei de pe Timiş şi Sebeş.

Liviu DINU