Fermierii, aşteptaţi de APIA


Fermierii activi, persoane fizice sau juridice, care desfăşoară activităţi agricole în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren arabil ori sunt deţinători de animale, sunt aşteptaţi, începând din 9 aprilie, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru a-şi depune cererile unice de plată pe suprafaţă. În cazul concesionării sau închirierii unei pajişti de către o asociaţie de crescători de animale, beneficiarii plăţilor sunt membrii asociaţiei, dovada utilizării legale a respectivei suprafeţe de către fiecare membru în parte urmând să se facă prin prezentarea unei copii după contractul de concesionare şi după centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare şi numărul de animale.

Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare sau, după caz, să deţină un număr minim de animale. În cazul serelor şi solariilor, suprafaţa minimă a exploataţiei trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelelor de 0,1 ha.

În momentul depunerii cererii unice de plată la APIA, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a suprafeţelor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.

De asemenea, solicitantul trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate.

Fermierii care au acces la internet pot solicita sprijinul de suprafaţă prin completarea electronică a cererii unice de plată, folosindu-se de aplicaţia IPA Online. Aceasta pune la dispoziţia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori, avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole şi avertizări privind respectarea anumitor cerinţe de ecocondiţionalitate. Totodată, fermierul este informat dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Cererile se depun la Centrele locale ale APIA până la data de 15 iunie.

Mădălina DOMAN