Zeci de şomeri se pot „şcoli” pe gratis la Caransebeş


Cu sprijinul Primăriei,

Zeci de şomeri se pot „şcoli” pe gratis la Caransebeş

Municipalitatea din Caransebeş derulează în această perioadă proiectul „Traseul spre angajare trece prin formare”. Proiectul, ce vine în sprijinul şomerilor din municipiu, se derulează în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 5 – Domeniul major de intervenţie 5.1 – „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”, şi îşi propune facilitarea accesului şomerilor către piaţa muncii. Principalul obiectiv al proiectului îl reprezintă dezvoltarea unui program integrat de formare şi consiliere pentru şomeri, prin înfiinţarea unui Club al şomerilor în municipiu şi investigarea oportunităţilor pentru angajare şi a nivelului de angajare antreprenorială pentru membrii grupului-ţintă. Astfel, Primăria Caransebeş oferă posibilitatea unui număr de 57 de şomeri din municipiu, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, să urmeze cursuri gratuite de calificare profesională în domenii precum antreprenoriat, scrierea unei cereri de finanţare, competenţe de comunicare sau tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Potrivit primarului Marcel Vela, administraţia locală a hotărât că, după ce a reuşit să atragă la Caransebeş o serie de investitori care au creat locuri de muncă nu numai pentru localnici, dar şi pentru populaţia localităţilor învecinate şi chiar pentru reşiţeni, acum a venit momentul să facă ceva concret şi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Pe lângă iniţiativele noastre de a susţine investitorii români şi străini pentru a crea noi locuri de muncă în municipiul Caransebeş, prin accesarea acestui proiect european încercăm să ajutăm direct şomerii pentru a se recalifica şi, parafrazând un proverb chinezesc, este important ca tinerii să se specializeze să folosească o undiţă ca să prindă ei direct peştele, şi să nu mai aştepte să-l primească de la alţi întreprinzători, sau să-i ajute un stat ostil”, a mai spus primarul Marcel Vela. Cei mai mulţi dintre cursanţi s-au arătat foarte interesaţi de acest proiect, prin care vor beneficia de suport în găsirea unui loc de muncă, unii dintre ei manifestându-şi interesul de a urma mai multe cursuri în cadrul proiectului, dar şi de a-şi deschide o afacere. Şomerii înscrişi la cursurile organizate de municipalitate sunt, în marea lor majoritate, tineri absolvenţi de liceu sau de facultate, iar, la final, aceştia vor primi certificate de atestare recunoscute atât la nivel naţional, cât şi pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Proiectul „Traseul spre angajare trece prin formare”, derulat in arteneriat cu administraţia locală din Teregova, are o contribuţie locală de aproape 28.000 de lei şi o durată de 15 luni, municipalitatea din Caransebeş primind pentru implementare peste 300.000 de lei.

Carmen SENCO