Semenicul şi Muntele Mic, în vizorul Consiliului Judeţean


La mijlocul săptămânii trecute, Palatul Administrativ din Reşiţa a găzduit o întâlnire între autorităţile locale şi judeţene, şi conducerea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest. Subiectul acestei reuniuni l-a constituit pregătirea Regiunii Vest pentru următorul ciclu de finanţare 2014-2020, ca urmare a negocierilor cu Uniunea Europeană, România urmând să beneficieze de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Programele sectoriale rămân oarecum la fel, dar acest lucru nu înseamnă că proiectele pe care beneficiarii le vor face nu vor fi implementate şi nu vor funcţiona în bune condiţii, mai ales că se va pune accent pe zona de dezvoltare urbană, iar România, ca parte a Uniunii Europene, va trebui să contribuie cu rezultate care se transformă în indicatori, la ceea ce se numeşte Agenda Europa 2020, care va avea ca principală ţintă zona de dezvoltare economică şi cea de inovare-cercetare, ceea ce, pentru ţara noastră, va fi o adevărată provocare”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest, prezent la întâlnire.

Acesta a mai adăugat că România a negociat pentru zona de cercetare-dezvoltare-inovare alocarea a 2 la sută din Produsul Intern Brut, pe când media europeană este de 3 procente, Regiunea Vest având, în acest moment, doar 0,22 la sută. Prin urmare, ar trebui să existe o creştere de zece ori a acestei contribuţii şi alocări.

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus că proiectele prioritare pentru Caraş-Severin sunt cele de mediu, cercetare, resurse umane şi turism. La Reşiţa a avut loc, de fapt, o prezentare preliminară a documentelor aferente POR 2014-2020, suprapus pe noul ciclu de finanţare european, noul ciclu septenal de finanţare din bugetul Uniunii Europene. „Formatul definitiv pentru POR îl vom avea după instalarea noii Comisii Europene, după alegerile europarlamentare din luna mai. Este important, însă, să lucrăm la proiectele pe care le vom depune, şi mă refer aici, în principal, la administraţiile publice din Caraş-Severin”, a mai adăugat Sorin Frunzăverde.

Principalele proiecte pe care Consiliul Judeţean Caraş-Severin le va depune se referă la dezvoltarea turismului, respectiv un proiect amplu pentru Masivul Semenic, care vizează fructificarea potenţialului turistisc de aici 12 luni pe an, şi un proiect pentru Muntele Mic, o pârtie de 10 km, de pe Nedeea Ţarcului, până în Poiana Mărului.

Bianca METEŞ