Săpături neolitice – Cultura Vinca, la Balta Sărată


În apropierea cartierului Balta Sărată există cea mai importantă mărturie a Epocii Neolitice din această parte de ţară. În acest sit arheologic au fost descoperite urme din faza de apogeu a Culturii Vinca, respectiv locuinţe din chirpici, construite în urmă cu 8.000 de ani de oameni veniţi pe jos din Asia, mai exact din Anatolia. Săpăturile sunt efectuate de o echipă coordonată de Adrian Ardeţ, director interimar al Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş. (V. Popescu)

În vecinătatea cartierului caransebeşean Balta Sărată există cea mai importantă mărturie din sud-vestul ţării privind Epoca Neolitică. În trecut, în zona denumită „Câmpul lui Poşta” au fost descoperite urmele unei aşezări de mari dimensiuni din perioada Neolitică, aparţinând Culturii Vinca. În urma acestei importante descoperiri, datate cu aproximaţie în perioada anilor 6000-5500 î.Hr., cercetătorii au avut şansa să stabilească cronologia neoliticului din sud-vestul României.

Epoca neolitică începe odată cu practicarea agriculturii şi se încheie cu apariţia metalurgiei specializate, în Epoca cuprului. Termenul de „neolitic” nu se referă la o perioadă cronologică strictă, însă include o serie de manifestări economice comune, cum ar fi uneltele din piatră lustruită, practicarea agriculturii şi domesticirea animalelor.

La situl arheologic din vecinătatea cartierului Balta Sărată au fost descoperite urme din faza de apogeu a Culturii Vinca, şi anume locuinţe din chirpici, de mari dimensiuni, ce denotă o dezvoltare aproape semi-urbană. Cei care le-au construit, în urmă cu aproximativ 8000 de ani, au venit aici pedestru, din sud-vestul Asiei, tocmai din Anatolia…

În momentul de faţă, locul în cauză este cercetat sistematic de arheologi. Săpăturile sunt efectuate de o echipă coordonată de cercetătorul ştiinţific doctor Adrian Ardeţ, director interimar al Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, care este ajutat în acest demers de Dimitrie Pavel Negrei, Lucia Carmen Ardeţ, precum şi de un număr semnificativ de studenţi de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, între care Andreea Gogoşanu, Ştefan Daba, Andreea Micu şi Silviu Ardeţ.

De menţionat şi faptul că primele cercetări sistematice efectuate la Situl Neolitic din vecinătatea cartierului Balta Sărată au fost efectuate, în urmă cu 50 de ani, de arheologul orădean Sever Dumitraşcu. Au urmat cercetări de amploare întreprinse de arheologul Gheorghe Corneliu Lazarovici, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În continuare, au efectuat săpături aici Richard Petrovski, Petru Rogozea, iar după anul 1990 echipele conduse de actualul director interimar al Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Adrian Ardeţ.

Vasi POPESCU