Reclame cu parfum din alt veac


Dracu nu-i tot atâta de negru ca crema de ghete «Vulturul»!”

Centrul de carte „Banatica” de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, aparţinând de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, a găzduit săptămâna trecută vernisajul expoziţiei „Comerţ şi publicitate la începutul secolului XX”, organizată în comun de aceste două instituţii, în colaborare cu Serviciul Arhivele Naţionale Caraş-Severin, cu sediul la Caransebeş. La manifestare au luat parte Horaţiu Vornica, directorul Casei de Cultură, Clara Constantin, director al Bibliotecii „Paul Iorgovici”, Ovidiu-Laurenţiu Roşu, şeful Serviciului Arhivele Naţionale de la Caransebeş, oameni de cultură, amatori de publicitate şi elevi.

„O expoziţie extrem de interesantă, cu o sumă întreagă de reclame, să le zicem din vremuri trecute, nu doar din Caransebeş, acolo unde îşi are sediul instituţia cu care am colaborat la organizarea ei, ci şi din Timişoara, Bucureşti sau de pe alte meleaguri mai mult sau mai puţin îndepărtate. Pe foarte puţine, din păcate, este înscris anul, pentru că pe atunci nimeni nu s-a gândit că, vreodată, va veni cineva care să vrea să studieze ori măcar să vadă felul în care îşi făceau ei publicitate. Şi sunt atât de drăguţe unele formulări, încât, categoric, am putea să învăţăm din ele şi noi, cei de azi”, a spus Horaţiu Vornica.

Expoziţia cuprinde doar reclame apărute în ziarele vremii şi este destinată unui public mai larg decât cel obişnuit strict cu documente tipice de arhivă. Ea este relevantă pentru comerţul de la începutul secolului XX, datorită faptului că include reclame pornind de la medicamente, loţiuni, poţiuni farmaceutice ori microscoape, şi până la gale de spiritism, anvelope, băuturi alcoolice şi nealcoolice, cremă de ghete, alimente, haine, mobilier, maşini de cusut şi de scris, pluguri, parfumuri şi alte lucruri care se vindeau în urmă cu 100 de ani şi la comercializarea cărora a contribuit şi această publicitate. Reclamele sunt din zona Banatului, respectiv din Caransebeş, Oraviţa, Bocşa, Lugoj, Vârşeţ, dar şi din ziare editate în Austro-Ungaria, iar perioada din care datează este cuprinsă între anii 1888 şi 1930.

„În general, prin această expoziţie am încercat să reconstituim o lume care a existat, cu bune şi cu rele, în urmă cu mai bine de 100, 130 de ani. Reclamele au fost alese din ziarele şi din periodicele pe care le păstrăm la Arhivele Naţionale de la Caransebeş, unde avem 1.044 de fonduri arhivistice. Cred că imaginile din jurul nostru spun mult mai multe decât pot să exprim eu prin cuvinte”, a declarat Ovidiu-Laurenţiu Roşu.

În continuare, şeful Serviciului Arhivele Naţionale a spicuit din conţinutul acestor reclame, unele interesante, altele amuzante prin limbajul folosit, în cele ce urmează redând câteva dintre ele. „Ciocolata Ifcov, cea mai bună, săţioasă şi nutritoare, bucata un dinar. Aproximativ tot la cutia a şasea, cumpărătorul capătă câte un dar preţios: bicicletă, maşină de cusut, gramofon, radiouri, ceasornice şi alte obiecte mărunte. Cereţi pretutindeni ciocolata «Ifcov»! Luaţi seamă la numele «Ifcov»! Imitaţiile fără valoare refuzaţi-le!” (apărută într-un ziar din Vârşeţ); „Dracu e negru, dar tot nu-i atâta de negru ca crema de ghete «Vulturul»!”; „Sanatoriul Dr. Gerota, construit şi montat special pentru tratamentul boalelor chirurgicale. OPERAŢIUNI ŞI FACERI.”; „Viile Duiliu Zamfirescu – Vinuri de cea mai superioară calitate. Local de consumaţie. Serviciu la domiciliu. Angrosiştilor li se acordă rabat.”; „Pasta de dinţi Henţiescu – cea mai higienică şi antiseptică.”; „Doctorul N.I. Demetriad – Instalaţiune modernă pentru tratamentul de Specialitate şi Ginecologie.”; „Lactoferment – bun pentru boalele intestinului.”; „Laboratorul D-rului Robin. Analizează complect urine, sânge, lapte, spute, secreţiuni, suc gastric, fecale, paraziţi, tumori, apă, vin, ceară, miere, stofe etc. Vase pentru strâns urină etc. şi instrucţiuni se trimit la cerere.”; „Cel mai frumos şi familial local de petrecere din Bucureşti – «Leul şi Cârnatul». Dotat cu celebrii mititei şi fleici. Vinuri alese.”; „Românii intelectuali şi ţărani cercetează numai Ospătăria «Soare». Curăţenie exemplară, serviciu prompt, vinuri ieftine, mâncări calde, la orice oră din zi, beuturi excelente. Toate sunt supravegheate de proprietarul cafenelei, care este Român” (ziar apărut la Vârşeţ); „Vizitaţi Bodega «Eforie», unde se găseşte cele mai bune gustări şi vinurile cele mai alese, cu preţul mai eftin ca oriunde!”.

„Cei care au putut să ţină în mână un document, un ziar de acum un secol, un secol şi jumătate, au putut observa că lucrurile acestea se făceau şi atunci, şi se făceau cu seriozitate, de către profesionişti, cu mult mai puţine posibilităţi tehnice decât în prezent. Dar asta nu înseamnă că ele nu existau”, a mai spus Ovidiu-Laurenţiu Roşu, care, în organizarea acestei expoziţii, a fost secondat de consilier principal Lori Stancu, de la Arhivele Naţionale Caransebeş.

Sonia BERGER