Rangerii Juniori au pornit cu dreptul


Sâmbătă, 1 aprilie, a început a şasea ediţie a Proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, desfăşurat de Asociaţia „Altitudine” – Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România. Prin acest proiect se doreşte conştientizarea elevilor din comunităţile învecinate Munţilor Ţarcu privind diversitatea valorilor naturale şi culturale din zonă şi nevoia ei de dezvoltare durabilă.

În deschiderea proiectului a avut loc un Atelier de împâslire a lânii, la care au participat 30 de elevi de la la Şcolile Gimnaziale din Măru, Zăvoi şi Rusca Montană. Alături de designerul Flavia Rosana Căpraru, de la Asociaţia „Fusion of Arts” din Lugoj, elevii au avut ocazia să experimenteze meşteşugul împâslirii lânii şi au discutat despre punerea în valoare a lânii într-o perspectivă modernă, plină de creativitate şi culoare. După încheierea atelierului, participanţii au făcut o drumeţie în natură, cu ocazia căreia biologul Ionela Slejiuc le-a vorbit despre vieţuitoarele întâlnite pe traseu.

În perioada 7-9 aprilie, la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova a avut loc o tabără pentru 20 de elevi de gimnaziu din comunităţile învecinate Munţilor Ţarcu şi studenţi de la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie de la Universitatea de Vest din Timişoara. Pentru a cunoaşte bogăţia valorilor naturale ale zonei şi a înţelege beneficiile învecinării cu Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, Asociaţia „Altitudine” – Filiala Banat a propus în cele 8 şcoli partenere lecţii despre Munţii Ţarcu, ateliere de creativitate pentru a încuraja idei de business local, excursii în natură pentru elevi, o serie de concursuri despre natură, tabere Ranger Junior şi o săptămână a Sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu, între 20 şi 27 mai, ne-a informat Loredana Ştefănuţ, coordonator de proiect „Ranger Junior în situl Natura 2000 Munții Țarcu”, preşedintele Asociaţiei „Altitudine” – Filiala Banat.

Parteneri în implementarea acestui proiect sunt Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, Muzeul Naţional al Banatului, Asociația „Bio-Team”, Clubul Sportiv Tibiscus, Clubul de Turism Concordia Lugoj, precum şi Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Zăvoi, Școala Gimnazială Măru, Școala Gimnazială Vârciorova, Școala Gimnazială „Ştefan Velovan” din Rusca Montană, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Turnu Ruieni și Școala Gimnazială Borlova.

În ediţiile anterioare ale proiectului, peste 1.300 de elevi au participat la lecții despre Situl Natura 2000 Munții Țarcu, în școli și în natură, 230 de elevi au participat la diferite concursuri, 140 de elevi au participat la tabere Ranger Junior în Munții Țarcu, unii dintre ei reprezentând chiar Situl Natura 2000 Munții Țarcu la Taberele Internaționale ale Rangerilor Juniori organizate de către Federația Europarc în diferite Parcuri naționale din Europa.

Bianca METEŞ