PSS Lucian, vizite în Duminica a cincea după Rusalii  • În Duminica a cincea după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a târnosit Biserica parohiei Bogâltin. Deşi lucrările de zidire a lăcaşului de cult au demarat în anul 1854, Biserica parohiei Bogâltin nu a fost târnosită niciodată, datorită vitregiilor vremurilor constituite de vidul misionar al autorităţilor bisericeşti sârbeşti, care nu permiteau aceste evenimente românilor ortodocşi din Banat, ci delegau protopopi să sfinţească bisericile.

În acest context istoric, Biserica din Bogâltin şi-a aşteptat consacrarea prin Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, la data de 27 iunie 2010. După renovarea interiorului şi exteriorului bisericii, delegatul chiriarhal a constatat că Sfântul jertfelnic nu a fost târnosit niciodată. Astfel, Sfânta masă a fost rezidită şi primenită pentru a primi Sfintele moaşte. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul pedagog Petru Vasilescu, pentru Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, iar părintele paroh Cristian Rădulescu a fost hirotesit sachelar. La sfârşitul serviciului religios, Chiriarhul a oferit un act de cinstire primarului localităţii Cornereva, Ioan Lozici, pentru că a sprijinit consistent misiunea Bisericii în comunităţile ortodoxe din satele aparţinătoare comunei pe care o reprezintă.

În încheierea evenimentului, toţi credincioşii prezenţi, bărbaţi şi femei, tineri şi vârstnici, au trecut prin faţa Sfintei mese în Sfântul altar şi s-au închinat Sfântului jertfelnic, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe.

  • Tot în Duminica a cincea după Rusalii, la ceas de seară, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a poposit în rugăciune şi cântare la parohia Iablaniţa, din protopopiatul Băile Herculane. Întâmpinat fiind cu pâine şi sare, cu poezii şi cuvinte de bun-venit, dar şi cu inimile deschise, Ierarhul a oficiat slujba Vecerniei în biserica parohială, monument istoric. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre „importanţa asumării prezentului şi viitorului în Biserică, pe măsura înaintaşilor care au clădit cugete creştineşti autentice şi ziduri de biserici, care până astăzi împodobesc frumuseţea satului românesc”. În încheiere, Ierarhul a miruit toţi credincioşii prezenţi, a împărţit icoane cu Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, în semn de binecuvântare, după care a vizitat casa parohială a părintelui paroh Ilie Caraibot.

Să mai spunem că parohia Iablaniţa, din protopopiatul Băile Herculane, este singura comunitate ortodoxă din acest protopopiat unde părintele episcop Lucian nu a slujit în cei patru ani şi jumătate de arhipăstorire în Eparhia Caransebeşului. (L. Dinu)