P.S. Lucian, al IX-lea Episcop al Caransebeşului, la ceas aniversar


În cursul săptămânii trecute a avut loc aniversarea a 4 ani de la instalarea Episcopului Caransebeşului, Lucian Mic. În 2006, ceremonia a avut loc la Catedrala Episcopală ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu Î.P.S. Nicolae, Mitropolitul Banatului. P.S. Lucian a fost ales în această demnitate de către Colegiul Electoral Bisericesc în şedinţa de lucru din 8 februarie 2006. (C. Senco, L. Dinu)

În data de 26 februarie s-au împlinit 4 ani de la instalarea Episcopului de Caransebeş, P.S. Lucian. Atunci, ceremonia a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, având în frunte pe Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. După Sfânta Liturghie s-a dat citire Gramatei mitropolitane şi Decretului prezidenţial de numire în funcţie, după care Preasfinţia sa a fost aşezat în scaunul istoric de episcop al Episcopiei Caransebeşului. La ceremonia de întronizare, pe lângă ierarhi, monahi şi preoţi, au luat parte autorităţi centrale şi locale, reprezentanţi ai celorlalte culte şi un număr mare de credincioşi, atât din Episcopia Caransebeşului, cât şi din Arhiepiscopia Timişoarei.

Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian este al IX-lea Episcop al Caransebeşului şi îi urmează Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, actualul Mitropolit al Ardealului. Preasfinţia Sa a fost ales în această demnitate de către Colegiul Electoral Bisericesc, în şedinţa de lucru din data de 8 februarie 2006.

Preasfinţitul Părinte Lucian Mic s-a născut la 9 septembrie 1970, în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Şcoala Primară din Arad, iar între 1987 şi1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş. În anul 1992 a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, Secţia Pastorală, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996, susţinând licenţa la disciplina Pastorală cu titlul: „Limonariul lui Ioan Moshu – Studiu patristic”. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009 la cursurile de doctorat ale Facultăţii de Teologie din Craiova. În 1990 a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Mânăstirii Hodoş-Bodrog. A rămas la Mânăstirea Hodoş-Bodrog până în anul 1994, când a fost transferat de către Î.P.S.S. Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. În anul 1995 a fost numit stareţ al Mânăstirii „Izvorul Miron” Româneşti, din judeţul Timiş, de către Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. În anul 1998 a fost tuns în monahism, cu numele Lucian, la Mânăstirea „Izvorul Miron” Româneşti. În anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel şi numit Exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit. În septembrie 2000, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit întru Arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

La ceas aniversar, Permanenţa Consiliului Eparhial, clerul şi credincioşii Episcopiei Caransebeşului urează Preasfinţiei Sale, Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, ani buni cu sănătate şi rodnică slujire în demnitatea de Întâistătător al istoricei Episcopii a Caransebeşului!

Carmen SENCO

Liviu DINU