Popa’s, singurul om din lume mai rapid decât calculatorul, va avea Muzeu la Caransebeş!


Chiar dacă acceptă cu greu să dea interviuri, maestrul Ştefan Popa Popa’s, prezent la Caransebeş cu ocazia Salonului Internaţional de Grafică Satirică şi Caricatură, a fost de acord să vorbească despre cultura românească şi despre faptul că singura salvare a acesteia nu poate veni decât din partea elitelor. Celebrul caricaturist a mai declarat că, în curând, în oraşul său natal, Caransebeş, va fi deschis primul muzeu din lume care să-i poarte numele. Despre Ştefan Popa Popa’s, un jurnalist francez scria, în 1995, că ,,este o forţă a naturii…, este singurul om din lume care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”. (C. Senco)

Prezent la cea de-a doua ediţie a Salonului Internaţional de Grafică Satirică şi Caricatură de la Caransebeş, desfăşurată în data de 16 septembrie, maestrul Ştefan Popa Popa`s a acceptat cu o oarecare greutate să acorde interviuri presei din România, pe care o acuză de genocid cultural. De altfel, cel mai rapid caricaturist din lume consideră că acum numai elitele mai pot salva cultura românească.

,,Dacă aveţi grijă de cei 100-200 de oameni valoroşi ai ţării, aşa cum s-a demonstrat de-a lungul istoriei că elita dă stabilitate unui stat, numai aceasta mai poate salva România. Eu trăiesc aici, muncesc aici şi pot expune oriunde, în străinătate, dar peste tot spun că sunt român, lucru cu care mă mândresc”.

Maestrul a mai declarat că, în curând, în oraşul său natal, la Caransebeş, va fi deschis primul muzeu din lume care să-i poarte numele.

Ambasadorul Belgiei, Philipe Beke a "pozat" pentru un portret

Aflat pentru a doua oară la Caransebeş, în drumul său de la Bruxelles la Bucureşti, Ambasadorul Belgiei, Phillipe Beke, a vizitat Salonul de caricatură. Excelenţa-sa s-a arătat extrem de plăcut impresionat de atmosfera din oraş, de manifestările organizate cu prilejul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului ,,Serbările Cetăţii” şi de Salonul Internaţional de Grafică Satirică şi Caricatură. ,,Pentru mine este o surpriză extraordinară şi simt că aici, în acest spaţiu, iau parte la o pagină de istorie. Îmi plac foarte mult caricaturile şi am o mică colecţie de asemenea lucrări. Când am fost student, ca să câştig câţiva bani în plus, am lucrat ca şi ghid în expoziţii de caricatură. Iată, acum, printr-o coincidenţă extraordinară, mă aflu aici, la această ediţie, despre care pot spune că o consider una extrem de reuşită”, a mai spus Ambasadorul Belgiei. Aşa cum era şi firesc, acesta a primit şi propria-i caricatură, realizată de unul dintre cursanţii Academiei Popa`s.

Ştefan Popa Popa`s s-a născut la data de 11 iunie 1955, la Caransebeş. A început Liceul de Arte Plastice şi s-a transferat la Şcoala Specială de Matematică, obţinând locul I la Balcaniada de Matematică. A practicat handbalul şi atletismul de performanţă. A început să deseneze la cinci ani, iar la şapte i-a fost publicată prima caricatură, într-un ziar local. La 14 ani a publicat în singura revistă umoristică a vremii. La 19 ani, talentul său a fost descoperit de primul preşedinte al UNESCO. A absolvit Politehnica din Timişoara şi Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franţa. În 1995 şi-a doborât propriul record, realizând 2.772 de caricaturi color în zece zile şi zece nopţi. Peste 200 de şefi de state şi guverne au portrete semnate Popa’s. În prezent, este cetăţean de onoare în zeci de oraşe din ţară, unde a obţinut mai mult de 100 de premii. Pe plan internaţional, a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei Cita din Roma şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici (UNESCO). A creat Academia Popa’s, şcoala românească de caricatură. A publicat caricaturi în principalele ziare şi reviste din toată lumea. Realizările sale de excepţie în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalităţi ale artei plastice contemporane. El este singurul român căruia i-a fost decernată Distincţia Papală ,,Palme d`Oro”. În Franţa, în octombrie 1995, André Baur scria despre Ştefan Popa Popa’s că ,,este o forţă a naturii…, este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”.

Angela Merktel

Boris Eltin

Carmen SENCO