Pensionari, în 2010 vi se pregăteşte ceva!


Conform datelor celui mai recent studiu de piaţă realizat de MEDNET Marketing Research Center, la sfârşitul anului trecut mai mult de 36 la sută dintre români resimţeau efectele crizei în foarte mare şi mare măsură, în comparaţie cu aproximativ 28 de procente, în februarie 2009. Pierderea locului de muncă, reducerea veniturilor salariale, pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale, precum şi creşterea ratelor datorită devalorizarii leului sunt principalele efecte generate de criză, care s-au răsfrânt direct asupra nivelului de trai şi, implicit, asupra capacităţii de economisire.

Mai mult, analiştii economici susţin că în anul care tocmai a început există şi riscul unei crize a pensiilor. Pensionarii se numără printre categoriile de populaţie cele mai afectate de criză pensia mică în raport cu cheltuielile fiind una dintre dificultăţile frecvent menţionate de pensionari. Or, indiferent cât de mult ar conştientiza cetăţenii pericolul real de a se confrunta cu o sărăcie acută la pensie, în condiţiile în care peste 70 de procente dintre cetăţeni s-au văzut nevoiţi să-şi modifice substanţial comportamentul de consum, reducând atât cantitatea, cât şi calitatea produselor pe care la cumpără, este greu de presupus că aceste persoane mai găsesc resurse pentru a economisi. Iar acum, analiştii susţin că în 2010 este posibil ca, pentru prima oară după 1990, să apară probleme mari faţă de posibilitatea acordării pensiilor.

La ora actuală, aproape 27 la sută din populaţia judeţului este reprezentată de pensionari. La sfârşitul anului trecut, în datele oficiale ale Casei Judeţene de Pensii din Caraş-Severin figurau peste 82.000 de persoane beneficiare de pensie, din care, majoritatea, pensionari la limită de vârstă.

Carmen SENCO