Obiceiurile de pe Valea Bistrei, adunate într-o carte



În data de 13 august, la un cunoscut local din Băuțarul de Jos, a avut loc lansarea volumului „Obiceiuri tradiționale de pe Valea Bistrei” de prof. Avram Boța, manifestare la care au participat oameni de cultură din zonă, dar şi din alte localităţi ale judeţului.
În arealul Banatului Montan, frumoasa și neasemuita Vale a Bistrei, bătrână ca și istoria, are un statut aparte în configuraţia pământului românesc. Cu un trecut bogat, ce vădeşte într-un mod cu totul deosebit bărbăția dacilor şi cultura apuseană, începută cu încreştinarea locuitorilor acestor spații mirifice de către coloniştii Imperiului Roman, această vale musteşte de spiritualitate, cultură, civilizaţie şi prosperitate. Toate aceste realități sunt mărturisite de oameni ai Bisericii, şi nu numai.
Viața se schimbă, se prezintă într-o perpetuă evoluție. Dumnezeu rânduieşte ca acest progres spiritual, cultural și tradițional să rămână în analele istoriei pământeşti, prin oameni deosebiți.
Acest lucru se adevereşte prin lucrarea „Obiceiuri tradiționale de pe Valea Bistrei”, alcătuită de către neobositul profesor de istorie Avram Boţa, un om cu dragoste creștin-națională, născut în satul Cireşa. Domnia-sa a ținut să arate evoluția istoriei acestei zone, a obiceiurilor și a tradițiilor ei, dar şi să lase urmaşilor un frumos dar al sufletului său.
Domnul profesor Avram Boța, cu o preocupare deosebită pentru istoria universală şi naţională, pe care a învățat-o și a predat-o cu dăruire, a aprofundat istoria și tradiția locurilor natale, precum și a acestei zone mirifice a Văii Bistrei, pe care le-a dus în lume până în Danemarca, în Italia şi în alte țări din centrul Europei.
Romulus FRÎNCU