O împărăteasă în faţa Primăriei Caransebeş


            La începutul anilor ’90, la Caransebeş a fost descoperită statuia Împărătesei Sissi, obiect de artă care, în prezent, se află în custodia Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu. Recent, administraţia locală a luat hotărârea ca, în această primăvară, să găsească soluţia tehnică şi financiară pentru ca statuia, care, de-a lungul vremii, a suferit unele stricăciuni, să fie restaurată, în aşa fel încât Sissi să fie repusă pe soclu şi reintegrată cât mai curând în patrimoniul cultural al municipiului.

Statuia a fost terminată în anul 1914, fiind opera sculptorului Horvay Ianos, cel care a creat şi Pro Patria, din faţa Colegiului Naţional „Traian Doda”, cheltuielile fiind suportate de comunitatea locală, iar marmura de Ruschiţa a fost donată de Ioan Bibel, proprietarul de atunci al carierei. Sissi era numele de alint dat Împărătesei Elisabeta, prințesa bavareză din Casa de Wittelsbach, soția Împăratului Franz Joseph al Austriei.

„Sunt doar cinci asemenea sculpturi în lume. Una este în Elveţia, la Geneva, una e la Budapesta, una se găseşte la Viena, alta se află în Insula Corfu, iar a cincea este, iată, aici, la Caransebeş. Ar fi bine pentru iubitorii de artă şi de frumos, de istorie şi de tradiţie, ca Sissi să revină în Parcul central din faţa Primăriei şi să fie un reper important pentru toţi turiştii care trec prin municipiul Caransebeş şi, evident, pentru caransebeşenii care au cu ce să se mândrească, fiindcă trăiesc într-un oraş care se dezvoltă în fiecare zi şi care îşi prezintă valorile care merită apreciate, respectate şi, nu în ultimul rând, admirate”, a declarat primarul Marcel Vela.

Bianca METEŞ