O caransebeşeancă, în echipa celui mai aşteptat film al ultimilor aniO figură binecunoscută în mediul de afaceri caransebeşean, Mirela Muşat s-a mutat, de ceva vreme, la Bucureşti, unde s-a alăturat echipei care îşi propune să realizeze ceea ce specialiştii în domeniu şi publicul numesc deja ca fiind cel mai aşteptat film românesc al ultimilor ani, „O secundă”, ea fiind manager de proiect.
Filmul este regizat de Octavian Iacob, iar din distribuţie fac parte actori consacraţi, care nu mai au nevoie de nicio prezentare, cum ar fi Maia Morgenstern sau Monica Davidescu, dar şi debutanţi.
Acţiunea filmului începe în gara din Băile Herculane, considerată ca fiind cea mai romantică din Europa, de care regizorul Octavian Iacob este legat prin multe amintiri din copilărie, peronul acesteia fiind locul unde personajul principal îşi întâlneşte viitoarea soţie, acolo se îndrăgosteşte pentru prima dată, iar filmul se şi termină în aceeaşi gară superbă.
„Am început colaborarea la acest proiect anul trecut, în luna august. Subiectul filmului este lupta antidepresie, considerată de unii specialişti ca fiind boala secolului. Pelicula este inspirată din fapte reale şi se vrea un semnal de alarmă pentru conştientizare, şi l-am citat aici pe tânărul regizor Octavian Iacob. Teaser-ul filmului a fost deja lansat în Bucureşti, iar producătorii doresc să înceapă filmările cât de curând şi să-l aducă pe marile ecrane cât mai repede”, ne-a spus Mirela Muşat.
„Am primit invitaţia de a juca, de a face parte din acest proiect cinematografic, cu emoţie, cu simţăminte ambivalente, între teamă şi bucurie, şi cu determinare. Or fi sentimente, or fi afecte? Gânduri cu siguranţă sunt. O clipă, suntem alături. O clipă, ne intersectăm. O clipă, putem sta de vorbă cu toată sinceritatea. O clipă, ne ascultăm unii pe alţii, pentru o viaţă. Sunt bucuroasă. Sunt mândră. Sunt emoţionată să fac parte din acest proiect, din acest film, din această muncă. O clipă, cât «O secundă»”, a spus şi Maia Morgenstern.
Cunoscutul cântăreţ Ghedi Kamara a declarat că a spus „da” din prima, atunci când a fost invitat să facă parte din distribuţia filmului. „M-am văzut cu regizorul, cu Octavian Iacob, şi s-a bucurat foarte tare când a văzut că am acceptat, fiindcă atunci când mă implic într-un proiect, eu o fac trup şi suflet. Sunt un băiat rău, foarte rău, adică tot ce nu sunt eu în viaţa de zi cu zi voi da în filmul ăsta. Îmi place, e un rol de compoziţie”, a mai spus simpaticul Kamara.
„E un proiect care se va adăuga experienţei mele şi cred că e un proiect din care noi toţi avem de învăţat câte ceva despre depresie. Sper din tot sufletul să fie cel mai aşteptat film al momentului”, a spus şi Monica Davidescu, referitor la „O secundă”.
Vorbind despre acest film, Octavian Iacob a afirmat că „O secundă” se află în „baza de lucru” de aproape trei ani, iar în momentul în care s-a gândit să-l realizeze, au fost doar trei prieteni într-o sufragerie, şi şi-au spus să facă un altfel de film decât se face în România, să fie cât mai mult în stil american.
„Nu sunt consumator de film românesc, dar pe acelea pe care le-am văzut m-au făcut să mă întreb de ce e diferenţa asta atât de mare. Acest film, «O secundă», nu este un film de festival şi nu este un film pe care oamenii să-l digere greu. Este un film comercial, cum se numeşte mai nou în piaţă, este un film care arată o poveste de viaţă în care oricine s-ar putea regăsi, dar cu întâmplări reale, care se petrec, cu un limbaj real, cu limbaj corporal real. «O secundă» nu este doar un film, pentru noi este o campanie de conştientizare a faptului că depresia este o boală, de fapt, şi nu doar un moft, cum consideră majoritatea oamenilor. Din nefericire, foarte mulţi tineri nu recunosc faptul că se confruntă cu acest fenomen şi refuză să vorbească despre acest subiect”, a mai spus Octavian Iacob.
Regizorul a adăugat că, în mare măsură, tema filmului este oarecum şi povestea sa de viaţă, iar sentimentele actorilor chiar sunt reale.
„Avem personalităţi publice în film, actori mari, vom avea, de exemplu, o acţiune care implică două maşini din franciza «The Fast and The Furious», aduse special pentru «O secundă», conduse de piloţi consacraţi din România, care vor participa la această cursă, vom avea şi puncte-cheie, în care omul se va destinde, va râde, dar în spatele acestor imagini frumoase pe care le creăm se ascunde de fapt un neajuns, o nemulţumire sufletească, iar noi tocmai asta vrem să arătăm. În film cam despre asta e vorba, asta vrem să scoatem în evidenţă”, a mai spus Octavian Iacob.
Mirela Muşat ne-a mai informat că această producţie aduce, în premieră, maniera americană a filmului de acţiune, îmbinând armonios, într-o formulă comercială, mai multe teme abordate.
„Îndrăznim să spunem că va fi o producţie «altfel» pentru cinematografia românească, beneficiind de câteva premiere în realizarea şi în lansarea filmului. Aş începe spunând că Octavian Iacob este primul regizor român care a terminat studiile la New York Film Academy, avându-l profesor pe marele regizor Martin Scorsese, şi a colaborat la producţii cinematografice ale lui Gerard Depardieu, Kader Ayk şi alte nume mari din acest domeniu. Apoi, regizorul aduce prima trilogie în producţia cinematografică românească având ca temă principală şi de actualitate lupta antidepresie, dar mai abordează şi alte teme importante.
De asemenea, există dorința echipei de a pune în lumină edificiile culturale prin diverse scene și manifestări culturale şi artistice specifice, din Bucureşti şi din ţară, având filmări în Ateneul Român, Teatrul Odeon, Palatul Ghica, Muzeul de Artă din Bucureşti şi Piaţa Libertăţii din Timişoara sau în gara din Herculane. În acest sens, beneficiem de parteneriatele Primăriilor şi Consiliilor Judeţene din Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa şi, probabil, Caraş-Severin, care sperăm să se alăture acestui proiect, tocmai pentru că o parte din sufletul meu a rămas acolo, în Banat.
Filmul mai tratează, de asemenea, o altă temă importantă, cea de repatriere a operelor de arta din Patrimoniul românesc, bazându-ne pe colaborarea cu cea mai mare Casă de Licitaţii, «Artmark».
Aş vrea să mai adaug că, pentru prima oară în producţia de film europeană, muzica este creată de cel de-al doilea mare producator mondial, AudioMachine, coloana sonoră fiind îmbogăţită de compoziţii originale ale unor trupe mari şi nume româneşti, muzica maestrului Gheorghe Zamfir completând ambientul sonor”, a mai spus Mirela Muşat.
Acest proiect se bucură de participarea eminentei actriţe Maia Morgenstern – vocea narativă şi firul roşu al acestui film, a unor actori consacraţi precum Monica Davidescu, Roxana Lupu, Kira Hagi, Ghedi Kamara, Dorian Popa, George Hodor, prim-balerina Monica Petrică, dar vor fi şi surprize, încă două nume mari, precum şi a unor tineri debutanţi, toţi aceşti actori fiind garanţia unui film de mare succes, care se adresează unui public cu o medie de vârstă cuprinsă între 15 şi 60 de ani şi din diverse categorii sociale.
„Tot în premieră, Titi Aur, Mihai Leu, Adi Iliescu şi Alin George Luca vor pilota două maşini unicat în România, maşini originale din filmul «The Fast and The Furious», dar şi alte maşini de putere, într-o cursă spectaculoasă pe marile bulevarde ale Bucureştiului, cu minunatele fântâni arteziene, la filmări fiind folosite ultimul tip de drone, ce vor da spectaculozitate scenelor, dar vor scoate în evidenţă şi frumuseţea oraşului, adică exact una dintre temele pe care ne-am propus să le realizăm – promovarea Capitalei.
Avanpremierea filmului «O secundă» va avea loc la Los Angeles, urmând a fi distribuit în cinematografele din întreaga lume, având conexiuni deja către difuzare. Fiind realizat în parametrii agreaţi şi având un supervizor pe toată durata producţiei, filmul va fi preluat de Netflix. În plus, echipa noastră îşi mai propune și participarea la cel puţin 17 festivaluri de film interne şi internaţionale. Aş vrea să mai spun doar că proiectul se derulează prin RAW-REC STUDIOS FILM, SUD-EST PRODUCTION şi «Asociaţia Filmului Independent Reinventat». O să fiu, cu siguranţă, fericită atunci când, la lansarea filmului, pe covorul roşu, mă voi gândi, măcar «O secundă», şi la judeţul Caraş-Severin, care m-a adoptat timp de 27 de ani ”, a mai adăugat Mirela Muşat.
Sonia BERGER