Monumentul de la Caransebeş – unic în lume prin apropierea dintre două Biserici-surori


De Ziua Naţională a României a fost inagurat Monumentul Unităţii Spiritual-Creştine din Caransebeş, ridicat între Catedrala episcopală „Învierea Domnului” şi Biserica Romano-Catolică. Arcul, ce are în interior sculptat simbolul clopotului, simbolizează legătura milenară dintre cele două Biserici-surori şi reprezintă unitatea creştină dintre locuitorii oraşului, indiferent de confesiunile de care aparţin. De asemenea, monumentul, placat cu travertin, transmite, tuturor celor care trec prin Caransebeş, un mesaj de credinţă. Participant la inaugurarea monumentului, poetul Mircea Dinescu a recunoscut că vede pentru prima oară o astfel de construcţie aşezată între două Biserici-surori. „Monumentul este un model naţional. Faptul că o biserică catolică şi una ortodoxă sunt unite prin acest simbol, face ca această operă de artă să fie mai frumoasă decât Arcul de Triumf de la Bucureşti, şi cred că multe oraşe din România au să preia acest model”, a spus poetul.

De altfel, monumentul este singurul construit în locul cel mai apropiat din lume între o biserică catolică şi una ortodoxă, de respectiv 8,4 m.

La festivitatea de tăiere a panglicii şi-au adus aportul P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, primarul Marcel Vela, părintele Martin Neagu – parohul Bisericii Romano-Catolice, şi poetul Mircea Dinescu.

Tiana MESNER