La Tabăra Internaţională de Sculptură în Marmură sar… scântei


Prima ediţie a Tabarei Internaţionale de Sculptură în Marmură de la Caransebeş se desfăşoară pe o perioadă de patru săptămâni şi are tema ,,Simbol şi Tradiţie”. La eveniment participă un număr de zece sculptori profesionişti din ţară şi străinătate, care creează în marmură de Ruschiţa. Sunt prezenţi, astfel, la Caransebeş, Beata Rostas din Ungaria, Jeocelyne Pratt din Noua Zeelandă, Yasoushy Hori din Japonia, Omar Toussoun din Egipt, Evrim Cosnoglu din Turcia, Benone Olaru din Italia, precum şi Eugen Petri, Paul Popescu, Doru Drăguşin şi Eugen Bârza, toţi din România. Monumentele realizate cu ocazia acestei manifestări vor fi amplasate în principalele zone de interes public din urbea de pe Timiş şi Sebeş.

Jeocelyne Pratt, din Noua Zeelandă, a decis să sculpteze chiar două monumente cu ocazia participării la Tabăra Internaţională de Sculptură în Marmură. Japonezul Yasoushy Hori sculptează monumentul intitulat „Spirala soarelui”, inspirat din tradiţiile ţării sale de provenienţă. Omar Toussoun, din Egipt, sculptează la Caransebeş monumentul denumit „În memoria eroului”. Sculptorul Paul Popescu este originar din oraşul marelui Constantin Brâncuşi. Lucrarea artistului gorjean se numeşte „Zbor-Salt spe cer”. Tabăra Internaţională de Sculptură în Marmură de la Caransebeş beneficiază de coordonarea renumitului sculptor ploieştean Eugen Petri. Acesta lucrează la monumentul intitulat „Cavalerul trac”.

Manifestarea este organizată de Casa Municipală de Cultură „George Suru”, Primăria şi Consiliul Local Caransebeş.

De precizat faptul că Tabăra Internaţională de Sculptură în Marmură urmează după cele şapte ediţii ale Taberei Internaţionale de Sculptură Monumentală „Teiuş”. Ciclul de manifestări de gen a demarat în urbea de pe Timiş şi Sebeş în anul 2003, la iniţiativa actualului edil-şef, pe atunci consilier local, Marcel Vela, care a fost susţinut în demersul său de sculptorul de renume internaţional Bata Marianov. În urma celor şapte ediţii ale Taberei Internaţionale de Sculptură Monumentală „Teiuş”, zestrea artistică şi culturală a municipiului Caransebeş s-a îmbogăţit cu nu mai puţin de 33 de monumente lucrate în lemn de gorun şi stejar, de către unii dintre cei mai importanţi sculptori autohtoni, dar şi din afara graniţelor ţării.

Cele 11 noi monumente ce sunt realizate în Tabăra Internaţională de Sculptură în Marmură vor fi prezentate cu ocazia tradiţionalei manifestări „Sărbătorile Cetăţii”, ce se vor desfăşura în perioada 10-12 septembrie.

Liviu DINU