La Caransebeş, Bătălia Cărţilor a fost câştigată de cititori


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş, care, la fel ca şi la ediţia de anul trecut a manifestării, a fost arhiplină, a găzduit joi, 22 noiembrie, concursul intitulat generic „Bătălia Cărţilor”. Activitatea, organizată de Primăria Caransebeş, Biblioteca Municipală „Mihail Halici” şi Casa de Cultură „George Suru”, s-a derulat în perioada martie-octombrie, pe două categorii de vârstă, respectiv 11-13 ani (copii) şi 14-18 ani (adolescenţi).

Amfitrionul manifestării, Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii municipale, a ţinut să precizeze că, exact în urmă cu 100 de ani, în 22 noiembrie 1918, în această sală s-a constituit delegaţia care avea să reprezinte Caransebeşul la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care l-a avut în frunte pe dr. Cornel Corneanu şi pe episcopul, la acea vreme, Elie Miron Cristea, cel care, un an mai târziu, avea să ajungă Mitropolit Primat, pentru ca, în Sinodul Bisericii Ortodoxe, să fie ales, în noiembrie 1925, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Astăzi, dragostea de carte şi de lectură ne-a adus pe toţi împreună în această sală. Aş dori să menţionez că, din punctul meu de vedere, «Bătălia Cărţilor» a devenit, la Caransebeş, un adevărat fenomen. Dacă anul trecut, la prima ediţie, am avut 71 de participanţi şi am fost impresionaţi de numărul mare de copii interesaţi de lectură, anul acesta aşteptările ne-au fost cu mult întrecute, la această activitate înscriindu-se la linia de start nu mai puţin de 114 elevi de la toate unităţile de învăţământ de pe raza oraşului. Trebuie să recunosc că, după momentul de euforie trăit de noi, cei de la Bibliotecă, a urmat un altul, de uşoară îngrijorare. Ne gândeam, cum vom putea să-i recompensăm pe toţi aceşti tineri, cum să facem să nu-i dezamăgim, indiferent de rezultatul pe care îl vor obţine la acest concurs, astfel încât să citească şi pe mai departe. Amintindu-mi cuvintele rostite de dl primar la prima ediţie, am apelat la susţinerea unor agenţi economici din municipiu, astfel încât, pentru această ediţie, avem un fond de premiere mai bogat, de aproximativ 13.000 de lei, partea cea mai consistentă venind de la TMD Friction România, reprezentată de Andy Turner. Doresc să le mulţumesc însă, în egală măsură, şi celorlalte firme din Caransebeş care ne-au sprijinit material. Deunăzi a venit la Bibliotecă şi scriitorul Constantin Brătescu, cel care, azi, din motive personale, nu a putut să fie alături de noi, domnia-sa donând câteva exemplare din cartea sa «Monografia oraşului Caransebeş, 1919-1941», pe care le vom înmâna atât sponsorilor, cât şi câştigătorilor concursului. Se cuvine să mai mulţumesc Primăriei municipiului, Consiliului local, care au susţinut o parte din premii, dar şi cheltuielile aferente acestei acţiuni, care au fost extrem de mari, doar numărul cărţilor din bibliografia concursului fiind de 100, pe care noi nu le-am fi putut procura fără acest sprijin”, a spus Mircea Moscovici.

În acest concurs, 25 de elevi la categoria 11-13 ani şi 19 adolescenţi s-au calificat în finală. Pentru aceasta, fiecare concurent a primit la înscriere câte un carnet şi o fişă de lectură cu cele zece cărţi din bibliografia de concurs. Fiecare carte citită era trecută apoi în carnetul de lectură şi i se acorda o notă de la 1 la 5, iar volumul care a acumulat cel mai mare punctaj a devenit Cartea Anului. La categoria copii, aceasta a fost volumul autoarei franceze Anna Gavalda, „35 de kile de speranţă”, iar la adolescenţi – „Legenda”, al scriitoarei americane Marie Lu.

Premiile au fost acordate pentru cele mai bune zece fişe de lectură, pentru cea mai bună fişă de lectură la Cartea Anului, premii de finalist pentru toţi cei care au citit integral cele zece cărţi, şi premii de participare. Anul acesta, ca urmare a fondului de premii, s-au mai acordat două premii de fidelitate şi nouă premii speciale de încurajare copiilor care au fost foarte aproape de câştigarea unui premiu.

După ce cei 41 de finalişti şi-au prezentat lucrările, juriul, alcătuit din scriitorul şi sculptorul Bata Marianov, scriitorul, poetul şi epigramistul Mihail Rădulescu, poetul, epigramistul şi criticul literar Ioan Jorz, şi Ioan Cojocariu, directorul Casei de cultură, a stabilit premiile care se cuvin fiecăruia, la festivitatea de decernare a acestora luând parte şi primarul Felix Borcean, împreună cu city-managerul Andrei Ungur, ambii venind de la Reşiţa, unde fuseseră reţinuţi cu probleme administrative. Astfel, la categoria Copii, cititorul anului a fost desemnată Amelia Rădescu, clasa a VII-a, Colegiul Naţional „Traian Doda”, cele mai bune zece fişe de lectură – Cristian Cuţitoi, cl. a V-a, Colegiul Naţional „Traian Doda” – Corp B, cea mai bună fişă de lectură la Cartea Anului – Beatrice Iacobescu, cl. a VII-a, Colegiul Naţional „Traian Doda” – Corp B, Premiul de fidelitate – Ionuţ Birescu, cl. a VIII-a, Liceul Tehnologic „Decebal”; categoria Adolescenţi, cititorul anului – Damaris Popa, cl. a XI-a, Colegiul Naţional „C.D. Loga”, cele mai bune zece fişe de lectură – Dariana Stancu, cl. a XII-a, Colegiul Naţional „Traian Doda”, cea mai bună fişă de lectură la Cartea Anului – Anna-Maria Lavinia Antonesă, cl. a IX-a, Colegiul Naţional „Traian Doda”, Premiul de fidelitate – Denisa Iovănuţ, cl. a XI-a, Liceul Tehnologic „Dacia”; Premii speciale: Sara Buţă, cl. a VII-a, Colegiul Naţional „C.D. Loga”, Bianca Gai, cl. a VIII-a, Mirabela Mihai, cl. a V-a, Karina Niţu, cl. a VIII-a – toate de la Liceul Tehnologic „Decebal”, Sara Brecica, cl. a VIII-a, Colegiul Naţional „C.D. Loga”, Iudita Caraiman, cl. a X-a, Antonia Cioancă, cl. a XII-a, Anda Rosocha, cl. a IX-a, toate de la Colegiul Naţional „Traian Doda”, şi Ana-Maria Sîrbu, cl. a X-a, Colegiul Naţional „C.D. Loga”.

Bianca METEŞ