La aproape 109 ani, Tanti Margit, din Caransebeș, a fost cea mai vârstnică persoană din România


Săptămâna trecută, la Caransebeș a încetat din viață Margit Szemenyei, la vârsta de 108 ani și 289 de zile. Conform datelor existente la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, Tanti Margit, așa cum era ea cunoscută de rude, prieteni și vecini, devenise, în urmă cu câteva luni, cea mai vârstnică persoană din România.

De religie catolică, Margit Szemenyei s-a născut în data de 10 august 1907, la Chișineu-Criș, într-o familie de etnie maghiară. Cele şase clase pe care le-a parcurs, le-a absolvit la Ineu. În 1933, când tatăl ei a fost transferat ca maistru la Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului Mundus, familia s-a stabilit la Caransebeş şi a muncit timp de 30 de ani în Secţia lustruiri a fabricii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soţul ei a fost prizonier în Rusia, de unde a plecat în Germania. Chiar dacă aveau împreună un copil, Tanti Margit nu vrut să plece din ţară şi şi-a  crescut singură băiatul. Mama ei a murit la 52 de ani, iar tatăl i-a supravieţuit încă 40. Până la 92 de ani, au rămas unul lângă celălalt, îngrijindu-se reciproc. Din păcate, şi fiul ei a murit în urmă cu 14 ani, iar nora, despre care bătrâna susţine că a fost o femeie extraordinară, a murit acum 24 de ani, în urma unui accident. Bătrâna avea doi nepoţi şi patru strănepoţi, ea fiind singura supravieţuitoare, pentru că ceilalţi trei fraţi ai ei au murit cu mulţi ani în urmă.

Din anul 2008, Tanti Margit a fost premiată, la fiecare aniversare, de reprezentanții administrației locale caransebeșene.

Joi, 26 mai, Margit Szemenyei a fost înmormântată la Cimitirul Romano-Catolic din Caransebeș.

Bianca METEȘ