Învăţare interculturală prin ,,Unitate în diversitate”


Kolping Banat a organizat, zilele trecute, la Caransebeş, o tabără care şi-a desfăşurat activitatea sub deviza ,,Unitate în diversitate”. În această perioadă, cei 30 de tineri participanţi au derulat campanii de informare la nivel comunitar şi ecologizarea zonelor periferice ale oraşului, au făcut vizite tematice la Lindenfeld, Gărâna, Muzeul Satului din Timişoara şi au luat parte la jocuri de cunoaştere şi interrelaţionare, prezentări, dansuri şi cântece tradiţionale. Cele două părţi – română şi germană – au o istorie de şase ani, iar acţiunile comune se vor desfăşura şi în continuare.

În perioada 5-6 iulie, Kolping Banat a organizatîn municipiul de pe Timiş şi Sebeş tabăra de tineret derulată sub genericul „Unitate în diversitate”. La acţiune au participat 30 de tineri din Caransebeş, Satu Mare, Tăşnad, Timişoara, Sânandrei şi regiunea Frankfurt am Main din Germania.

Tema centrală a taberei a fost promovarea învăţării interculturale. „Dorim ca tinerii să cunoască aspecte legate de diversitatea etnică şi culturală din România şi Germania. Tocmai de aceea, vom stârni curiozitatea acestora de a-şi îndrepta atenţia către ceilalţi, astfel încât să recunoască şi să aprecieze diferenţele şi identităţile ce îmbogăţesc dialogul dintre locuitorii celor două ţări”, ne-a declarat Monica Munteanu, reprezentantă a Organizaţiei Kolping, coordonatorul proiectului. În perioada desfăşurării taberei, participanţii au derulat campanii de informare la nivel comunitar şi ecologizare a zonelor periferice ale oraşului, au făcut vizite tematice la Lindenfeld, Gărâna, Muzeul Satului din Timişoara şi au luat parte la jocuri de cunoaştere şi interrelaţionare, prezentări, dansuri şi cântece tradiţionale, acestea fiind doar câteva din modalităţile de a exprima bogăţia interculturală cu care poporul roman se mândreşte.

„România este o ţară binecuvântată cu peisaje şi natură integrată, cu ieşire la mare, cu deltă, cu fluviu, munţi şi câmpii, situată într-o Europă unită, motiv pentru care toate aceste bogăţii aparţin nu doar românilor, ci şi tuturor europenilor. Tocmai de aceea, implicarea cetăţenilor români şi germani în activităţi de ecologizare poate constitui un mesaj pozitiv pentru conducătorii destinelor României şi Uniunii Europene, pentru cei care fac politici de protejare a mediului, politici de încurajare a păstrării planetei curate şi sănătoase”, le-a spus participanţilor edilul-şef al Caransebeşului, Ion Marcel Vela, la întâlnirea avută la sediul Primăriei.

La rândul lui, Peter Fischer, reprezentant al Diecezei de Limburg, Germania, a precizat că între cele două părţi, română şi germană, există deja o istorie de 5-6 ani şi că acţiuni comune vor mai fi organizate şi în continuare. „Cred, de asemenea, că poporul german are încă multe de învăţat de la români. Spre exemplu, pentru că vorbim şi de interculturalitate, trebuie să ne amintim că, în România, etnicii germani au avut tot timpul şcoli cu predare în limba maternă, biserici. A venit momentul ca şi germanii să procedeze la fel cu etnicii turci, spre exemplu, pentru că în ţara mea numărul acestora a ajuns la câteva milioane”, a mai precizat Peter Fischer.

Kolping Banat este o organizaţie social-catolică, ce promovează iniţiative concrete şi acţiuni durabile pentru dezvoltarea societăţii.

Carmen SENCO