,,Inocenţă şi Speranţă” investeşte în oameni


Asociaţia ,,Inocenţă şi speranţă” Caraş-Severin derulează în această perioadă proiectul ,,Investeşte în oameni!”. Conform acestuia, tinerii seropozitivi au posibilitatea de a urma cursuri de calificare profesională în cadrul proiectului ,,Integrare socio-profesională a persoanelor seropozitive din România”.

În paralel, preşedintele asociaţiei ,,Inocenţă şi speranţă”, Petrică Agape, militează pentru integrarea tinerilor HIV/SIDA în societate şi derulează o serie de întâlniri cu angajaţii firmelor din Caransebeş, în vederea prezentării situaţiei reale a persoanelor infectate, metodei de prevenire a îmbolnăvirii, a căilor de transmitere a virusului, a legislaţiei în vigoare, dar şi a facilităţilor fiscale ale instituţiilor publice şi persoanelor juridice care angajează persoane afectate de virusul HIV sau bolnave de SIDA. ,,Aceste informări sunt deosebit de utile, pentru că nici astăzi lumea nu cunoaşte modul de transmitere a bolii, încă există temerea că, numai stând în preajma unei persoane afectate, şi te poţi contamina. Nimic mai fals”, susţine Petrică Agape, care mai spune că s-a întâmplat să fie tratat cu răceală, chiar jignit de reprezentanţii unor firme, cu toate că el nu este seropozitiv şi că nu încearcă decât să discute cu angajaţii.

,,Şi mai grav este că numărul purtătorilor virusului a crescut în judeţul nostru foarte mult. Dacă în urmă cu 6-7 ani, în evidenţele asociaţiei noastre erau aproximativ 200 de seropozitivi, acum numărul acestora a ajuns la 370 şi sunt convins că pe lângă aceştia mai sunt încă mulţi”, mai spune Agape. Preşedintele Asociaţiei ,,Inocenţă şi speranţă” recunoaşte, de asemenea, că şi unele din persoanele seropozitive dau dovadă de inconştienţă şi ascund boala de care suferă.. De asemenea, el mai scoate în evidenţă o problemă. ,,Am greşit când i-am învăţat pe copiii noştri că au numai drepturi, şi nu le-am cerut nimic. Astăzi, spre exemplu, ei primesc lunar câte 1.100 de lei, din care, 460 reprezintă salariile însoţitorilor sau indemnizaţiile, 290 de lei este pensia de handicap, iar alocaţia zilnică de hrană este de 13 lei. Ei, bine, mulţi dintre ei preferă ca banii pentru mâncare să-i cheltuiască pe ţigări. Eu am propus ca banii să fie înlocuiţi cu tichete de masă, dar propunerea a fost respinsă de Ministerul Muncii. O altă nemulţumire a mea este legată de faptul că o parte dintre persoanele seropozitive sunt plecate la muncă în străinătate. Tratamentul lor, care costă între 4.000 şi 6.000 de lei, este ridicat lunar gratuit de rude, iar apoi aruncat la gunoi. Credeţi-mă, se întâmplă lucruri extrem de greu de înţeles”, mai adaugă Petrică Agape.

Carmen SENCO