George Suru se va ,,îmbrăca” la modă


Sala de spectacole a Casei de Cultură ,,George Suru” din Caransebeş a intrat într-un proces amplu de renovare şi modernizare. Întreaga clădire va fi, de fapt, modificată, intrarea urmând să fie lărgită, iar foaierul va fi amenajat şi ca sală de spectacole. Directorul instituţiei, Ioan Cojocariu, intenţionează să monteze în sala de spectacole balcoane care să crească numărul de locuri, iar cele 250 de scaune vor fi înlocuite, pereţii urmând să fie tapetaţi. Investiţia, în sumă de 500.000 de lei, provine din fonduri bugetare. (C. Senco, L. Dinu)

După o perioadă îndelungată, Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş a intrat în reparaţii şi modernizări. Potrivit directorului instituţiei, Ioan Cojocariu, practic, din fonduri bugetare – e vorba de suma de 500.000 de lei –, întreaga clădire va fi modificată, lucrările de reabilitare capitală a locaţiei fiind efectuate de două societăţi comerciale din domeniul construcţiilor, selectate în urma licitaţiei publice organizate în acest sens. Astfel, a fost realizată acoperirea clădirii cu tablă tip Lindab, material ales special pentru nu a îngreuna şarpanta şi stâlpii de susţinere. De asemenea, intrarea urmează să fie lărgită, iar foaierul va fi amenajat şi ca sală de expoziţie. De asemenea, la subsol va funcţiona o Sală de coregrafie. Modificări substanţiale au suferit şi reţelele electrice şi de încălzire, aceasta din urmă fiind acum înlocuită de trei centrale termice, care să permită încălzirea pe porţiuni a clădirii. „Am solicitat şi expertizarea rezistenţei coloanelor din sala de spectacole, pentru că intenţionăm să montăm acolo şi balcoane care să crească şi numărul de locuri, dar care să dea şi un aer specific”, a mai precizat Ioan Cojocariu. Pereţii sălii vor fi tapetaţi cu tapiserie, iar cele aproximativ 250 de scaune vor fi înlocuite cu altele, mult mai comode. „Am gândit sala ca una multifuncţională, aici, până la reamenajarea cinematografului, urmând să aibă loc proiecţii cinematografice”, a precizat directorul instituţiei. În această perioadă se lucrează la finalizarea instalaţiei de încălzire, la schimbarea acoperişului, la scenă şi culise. De asemenea, în curte va fi amplasată o scenă, pentru spectacole în aer liber.

Primarul urbei de pe Timiş şi Sebeş, Marcel Vela, a precizat că lucrările de reabilitare a sălii de spectacole se vor finaliza până la sfârşitul verii anului în curs, în preajma tradiţionalelor manifestări ,,Sărbătorile Cetăţii”.

În timpul lucrărilor, total întâmplător, muncitorii au descoperit, sub scenă, un beci, care pe vremuri aparţinea Restaurantului „Pomul verde”, boltit cu cărămidă şi şine de cale ferată, specific sfârşitului de secol XIX. Aici, se intenţionează amenajarea unei săli pentru serate literare. „Vrem să surprindem caransebeşenii care cunosc această clădire din copilărie şi care ştiu că ani de zile aici n-a mai intrat nimeni. Modificările o să fie de substanţă, iar lucrările vor fi de calitate”, ne-a mai asigurat Cojocariu.

Istoria recentă a sălii de spectacole este una extrem de agitată. La sala aflată într-o avansată stare de degradare, au fost demarate, la începutul anilor 2000, o serie de lucrări de renovare. În câţiva ani s-au executat o serie de lucrări pentru care, la vremea respectivă s-au achitat mai mult de 530 de milioane de lei vechi. Până în 2004, când lucrările au fost întrerupte brusc, s-a realizat recepţia doar la instalaţia electrică şi au fost introduse ţevile pentru încălzirea termică. Întreruperea lucrărilor la începutul lui 2004 a fost cauzată de faptul că un om de afaceri din municipiu a obţinut un extras de Carte funciară ce atesta că terenul de sub sala de spectacole i-ar aparţine şi, în consecinţă, el a intenţionat să amenajeze aici un restaurant. A urmat un şir de procese, iar în vara lui 2007, omul de afaceri a hotărât să doneze terenul cu pricina, comunităţii.

Carmen SENCO

Liviu DINU